Handelingen

Tilburg, Hasseltplein 7 - Hasseltse Kapel

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 23 sep 2019 om 18:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Hasseltse Kapel
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Hasseltplein 7
Postcode:
Inventarisatienummer: 08385
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 35700Geschiedenis

Tilburg, Hasseltse kapel; 24-02-2014 jk

Historische kapel met toren.

Vermoedelijk is deze kapel in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De oudste vermelding van het bestaan ervan is een testament uit 1540. Daarin worden tien stuivers vermaakt aan ‘onser lijever vrouwen inder capellen aen die Hasselt’. Het bronzen Mariaklokje in het torentje is in 1536 gegoten en heeft de inscriptie 'Maria is mynen naem / Jasper Moer maeckten mij / int jaer ons Heeren MCCCCCXXXVI'. De geschiedenis van de kapel is bewogen. Omdat het vanaf 1648 verboden was katholieke erediensten te houden, kreeg de kapel verschillende bestemmingen, onder meer als woning van 1743 tot 1794. In 1796 werd de kapel weer als gebedsruimte in gebruik genomen. Het Mariabeeld dat in de kapel wordt vereerd, stamt uit het begin van de zestiende eeuw.

Aan het einde van de jaren 1960 was de kapel danig in verval geraakt. Onder leiding van prof. dr. Harry van den Eerenbeemt begon in 1970 een actie voor een grondige restauratie. Op 14 oktober 1972 werd de kapel heropend. Het beheer is sindsdien in handen van de Stichting tot beheer van de Hasseltse Kapel. Petrus (Peerke) Donders bad vaak in de kapel en een plaquette herinnert daaraan. De Hasseltse kapel is een van de drukst bezochte Brabantse bedevaartsoorden. Jaarlijks komen tienduizenden mensen naar de oudste nog bestaande pelgrimsplaats van Tilburg en de laatste jaren neemt het bezoek alleen maar toe. Het hoogtepunt hiervan ligt traditioneel in de meimaand, wanneer er ook kramen bij de kapel staan met versnaperingen en religieuze artikelen. In 1992 werd in de kapel een glasraam van Tine van de Weyer aangebracht. In 1990 werd nabij de Hasseltse kapel het beeld Sint-Anna-te-drieëen van Bart van Hoek geplaatst en in 1998 een Mariabeeld van Charles Vergouwen. [Tilburg Wiki]

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hasseltsekapel. Eenbeukig gepleisterd gebouw met ingebouwde westtoren en met een smaller koor, driezijdig gesloten, 16e eeuw, in 1796 hersteld. Klokkenstoel met klok van Jaspar Moer, 1536.

Orgel

26-02-2014 jk

Gebouwd door: firma L. Verschueren (1986) en op 6 april 1986 in gebruik genomen.

Dispositie

  • Manuaal: Bourdon 8' (gedeeld), Prestant 4' (gedeeld), Fluit 4' (gedeeld), Nasard 2 2/3' (gedeeld), Octaaf 2' (gedeeld), Terts 1 3/5' (discant).
  • Pedaal: aangehangen.
  • Speelhulpen: Calcant (motorschakelaar).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel