Tholen, Doelweg 7 - Ichthuskerk

Naam object:
Postcode: 4691CS
Jaar ingebruikname:
Architect: Steen en Tuinhof (verbouwing 1964)
Huidige bestemming: PKN Gereformeerde kerk

Geschiedenis

In 1892 gebouwd als zogenaamd Gereformeerde "B" Kerk. Ingrijpende verbouwing 1964. Vermoedelijk heeft dit kerkgebouw toen ook de naam "Ichthuskerk" gekregen.

Bron: ichthuskerktholen.nl

Op 25 oktober 1851 werd in Tholen geïnstitueerd de ‘Christelijke afgescheiden Gemeente’.

Het oorspronkelijke kerkgebouw van deze gemeente bestaat nog steeds. U kunt het vinden in de Hoogstraat naast de oude pastorie op nummer 36. Het is de vroegere timmermanswerkplaats van dhr. I. Lindhout.

Op 18 oktober 1888 werd in Tholen geïnstitueerd de ‘Nederduits Gereformeerde Kerk’. Deze gemeente bouwde in 1889 ons tegenwoordige kerkgebouw aan de Doelweg.

In 1892 vond landelijk de vereniging plaats tussen de Christelijke Gereformeerde Kerk (zo heette de Christelijke afgescheiden Gemeente sinds 1869) en de Nederduits Gereformeerde Kerk onder de naam ‘Gereformeerde Kerken in Nederland’.

In Tholen werd de naam van de kerk aan de Hoogstraat gewijzigd in Gereformeerde Kerk A en de naam van de kerk aan de Doelweg in Gereformeerde Kerk B.

In 1908 vond in Tholen de vereniging plaats tussen de kerken A en B en zo ontstond de huidige gemeente.

De Ichthuskerk is in 1889 gebouwd en in 1964 grondig verbouwd en opgeknapt.

In 2000 is de kerkzaal heringericht. Er zijn ongeveer 225 zitplaatsen. Het kerkgebouw is verder voorzien van een ringleiding voor slechthorenden die een gehoorapparaat bezitten.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: onbekend Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend: website http://ww.orgelsinzeeland.nl

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is Firma Van Vulpen Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1964 Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw. Na de bouw van het orgel zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd: 1982: overgeplaatst vanuit de Remonstrantse Kerk te Amsterdam naar de Gereformeerde Ichthuskerk te Tholen

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: twee manualen; pedaal met eigen registers;

Manuaal I: Roerfluit 8', Prestant 4', Woudfluit 2', Mixtuur III sterk, Dulciaan 8'. Manuaal II: Holpijp 8', Roerfluit 4', Octaaf 2', Quint 1 1/3', Sifflet I sterk. Pedaal: Subbas 16', Gedekt 8', Vox Humana 4'. Werktuiglijke registers: Manuaal I - Manuaal II, Pedaal - Manuaal I, Pedaal - Manuaal II.

Overige technische gegevens zijn: Plaats klaviatuur / speeltafel; voorzijde kas Manuaalomvang; Pedaalomvang; Windladensysteem; mechanische sleepladen Toetstractuur; mechanisch Registertractuur; mechanisch Stemtoonhoogte; a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Links