Handelingen

Terborg, Hoofdstraat 73 - Georgius

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 31 mrt 2018 om 16:48 (Afbeeldingen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Georgius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Terborg
Adres: Hoofdstraat 73
Postcode: 7061CG
Inventarisatienummer: 12211
Jaar ingebruikname: 1914
Architect: Stuyt, J. (kerk); Tepe, A. (toren)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Late neogotische kerk met toren. Ook Sint Joriskerk genoemd (Georgius = Joris). (Deze kerk heet dus niet St. Gregorius).

Toren uit 1877, ontworpen door A. Tepe. Kerk uit 1913-1914, ontworpen door J. Stuyt.

Uit : De Gelderlander 29/3/2018

Geboren Terborgenaar koopt de kerk in zijn stadje

TERBORG - De Georgiuskerk in Terborg is verkocht. John Bakker is de koper van het katholieke godshuis in het hart van het stadje. Het koopcontract is getekend en de overdracht van het kerkgebouw van parochie Maria-Laetitia is in november. De naastgelegen voormalige kleuterschool hoort daar ook bij. Rick Aalbers 29-03-18, 08:32 Laatste update: 20:44 De Georgiuskerk in het hart van Terborg. John Bakker is de nieuwe eigenaar. De Georgiuskerk in het hart van Terborg. John Bakker is de nieuwe eigenaar. © Theo Kock

Geboren Terborgenaar Bakker (59), inwoner van Dinxperlo, behoudt de kerk zoveel mogelijk voor Terborg, zo heeft hij de parochianen vrijdag verteld tijdens een info-avond. ,,Hoe verdrietig het ook is dat de kerk dichtgaat, hij blijft wel open voor Terborg. Alleen op een andere manier’’, verklaart Bakker.

Bakker maakt in en om het gebouw een combinatie van maatschappelijk en commercieel gebruik. ,,Aan de achterzijde komt een terras, zodat je daar lekker in de zon kunt genieten van een hapje en drankje. Binnen komt een expositieruimte en worden spullen verkocht die er goed tot hun recht komen, zoals antieke kasten’’, zegt Bakker, al tientallen jaren makelaar in Silvolde.

Afgesproken is dat de Terborgse gelovigen de kerk kunnen blijven gebruiken. Het secretariaat van de geloofsgemeenschap behoudt ook het kantoor in de oude kleuterschool. Bovendien blijft de Mariakapel minstens tien jaar open. ,,Want het is voor veel mensen belangrijk dat ze nog een kaarsje kunnen opsteken voor hun overleden dierbare.’’

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur