Handelingen

Sprang-Capelle, Hendrikus Chabotstraat - Kapel Achter de Hoven

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Achter de Hoven
Genootschap: Oecumenisch Protestants
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Sprang-Capelle
Adres: Hendrikus Chabotstraat
Postcode: 5161EJ
Inventarisatienummer: 08248
Jaar ingebruikname:
Architect: Maaskant, Rotterdam
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Voormalig ‘Bejaardencentrum Achter de Hoven’, gebouwd in 1962.

Het project kwam tot stand op initiatief van de gezamenlijke diaconieën van de Nederlandse Hervormde Kerk van Sprang, Capelle, Loon op Zand, Waspik en ’s Gravenmoer, en de diaconieën van de Gereformeerde Kerk van Sprang, Capelle en ’s Gravenmoer. Het tehuis stond open voor alle protestantse gezindten.

Het project bestond uit een complex met een hoofdgebouw met 61 bedden en 26 afzonderlijke bejaardenwoningen. Het hoofdgebouw bevatte ook een dokterskamer, isoleerkamer, ziekenzaaltje, aula (kapel), keuken, eetzaal, en een recreatiezaal.

Architectenbureau Maaskant te Rotterdam maakte het ontwerp en aannemer gebroeders Struijcken uit Tilburg realiseerde de bouw. Die kreeg in 1960 de opdracht voor de bouw voor een bedrag van ƒ 890.000,-.

De officiële opening werd op 9 juli 1963 verricht door M. van Prooijen, burgemeester van Sprang-Capelle. Dat deed hij door de luidklok - met inscriptie ‘hij die roept, is getrouw’ - boven de aula met een druk op de knop te laten luiden.
Bij die gelegenheid sprak ook architect ir. Maaskant en haalde aan dat de mensen wel zouden moeten wennen aan het vele toegepaste glas. Maar dat men zich moet bedenken dat dit gebouw is gebouwd ‘voor de bejaarden die over honderd jaar hier zullen wonen.’
Namens de gehele bevolking van Sprang-Capelle werd een elektronisch orgel voor de aula aangeboden.

Vanaf 1997 is er in de plaatsvervangende nieuwbouw een steunpunt voor ouderen.

Afbeeldingen