Sneek, Julianastraat 5 - Het Witte Kerkje

Naam kerk: Het Witte Kerkje
Adres: Julianastraat 5
Postcode: 8601GP
Jaar ingebruikname: 1907 en 1967
Monument status:

Geschiedenis

Gebouwd als Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). Zaalkerkje in sobere neoromaanse trant, voorzien van rondboogvensters en een kleine klokkenpyloon boven de voorgevel. Door brand beschadigd in 1966, waarna in gewijzigde, soberder vorm hersteld.

Sinds januari 2005 kerkt de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) hier ook. In 2008 was de kerk tijdelijk buiten gebruik vanwege een verbouwing.

De CGK en de GKV zijn in 1992 begonnen aan samensprekingen. In september 2002 werd voor het eerst een gezamenlijke kerkdienst gehouden. In 2004 konden de vrijgemaakten hun gebouw gunstig verkopen aan het er naast gelegen Fries Scheepvaartmuseum. En vanaf 1 januari 2005 gebruiken beiden het gebouw van de CGK. Aanvankelijk werden er nog aparte ochtenddiensten en gezamenlijke middagdiensten. Maar al snel werden alle diensten gezamenlijk gehouden en is per 1 januari 2007 de federatie gevormd. Op 23 november 2008 is de eerste kerkdienst gehouden in de volledig gerestaureerde en gerenoveerde Chr. Geref. Kerk. Officieel is de gerestaureerde kerk op zaterdag 28 februari 2009 in gebruik genomen. Het zogenoemde Witte Kerkje, gebouwd in 1907 en herbouwd na een brand in 1966, is het definitieve onderkomen van de CGKV-kerk. Tijdens de restauratie is er gekerkt in de voormalige jeugdherberg De Wigledam aan de Oude Oppenhuizerweg, achter de voormalige Kingfabriek. (53-05/54-05/57-07/61-09) Dbb.

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 juni 2006.

De christelijke gereformeerde kerk van Sneek herdenkt dit jaar dat zij een eeuw geleden werd geïnstitueerd. Het officiële begin van de plaatselijke gemeente was op 28 november 1906. Dit wordt op 28 november van dit jaar herdacht met een samenkomst. Tijdens die bijeenkomst zal het jubileumboek ”100 jaar CGK Sneek” worden gepresenteerd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 december 2008.

Na bijna een jaar in de oude jeugdherberg De Wigledam te hebben gekerkt, is de „gemeente van het Witte Kerkje” in Sneek „blij dat zij, sinds 23 november 2008, weer gebruik kan maken van de gerenoveerde kerk en van het nieuw opgebouwde verenigingsgebouw Spes. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland, maar het resultaat mag er wezen, met name het verenigingsgebouw.”

Het Witte Kerkje met verenigingsgebouw Spes is nu eigendom van de samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Sneek, „in het kort genoemd de cgkv Sneek.” De officiële opening heeft plaats in januari 2009.

De eerste dienst op 23 november was een „feestelijke”, waarbij twee kinderen van de gemeente het sacrament van de heilige doop ontvingen. Na afloop van de samenkomst was er voor de gemeenteleden gelegenheid de nieuwbouw te bezichtigen.