Sint Pancras, Kerkplein 1 - Hervormde Kerk

Naam kerk: "De Witte Kerk"
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 1834AD
Inventarisatienummer:

Verbouwd in 1950

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H.Kerk. Bakstenen kruiskerkje met driezijdig gesloten koor (ca 1500); dakruiter op de kruising. Inwendig houten tongewelven en trekbalken. Preekstoel XVIIIb; koperen lezenaar XVIIIb; koperen kroon; orgelkas uit 1850. Grafstenen XVII, XVIII en XIX. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is in 1963 door de firma Jos. Vermeulen (Alkmaar) gebouwd in de orgelkas van P. Maarschalkerweerd uit 1850. In 1996 restaureert de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) het orgel.

Dispositie

Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Mixtuur 2' 3 sterk - Dulciaan 8'.

Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola di Gamba 8', vanaf c - Openfluit 4' - Woudfluit 2' - Sesquialtera 2⅔' 3 sterk discant - Tremulant.

Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' (unit).

Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.