Rijswijk, Maasdijk 27 - Hervormde Kerk

Naam object:
Oorspronkelijke bestemming: Nederlandse hervormde kerk
Huidige bestemming: protestantse kerk (Hervormde Gemeente)
Monument status: gemeentelijk monument

Rijswijk NB, Hervormde kerk; opn. 24-10-2011 jk

Pasen 1999 is begonnen met de restauratie van de NH kerk. Het gebouw is dusdanig uitgebreid en aangepast aan de eisen van deze tijd dat het hervormde centrum De Slagboom verkocht kon worden.
Ook het orgel is gerestaureerd. Zaterdag 15 december 2001 vond de officiële heringebruikname plaats.

CultuurHistorische Waardekaart

• Bouwperiode: 1900-1990
  • Gevels en Materialen: Baksteen, klokgevel met houten tympaan. Klokketorentje, waaierzwikken boven bogen galmgaten.
  • Vensters en Deuren: Spitsboogramen, glas-in-lood. Bovenlicht deur glas-in-lood.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak, lei. Spits.
  • Bijgebouwen: Nieuwe aanbouw. Klein kerkhof, muur met ezelsrug.
  • Bijzonderheden: Opschrift in houten balk boven ingang: 'DANKT GOD IN ALLES'. Peilsteen + 6.20 NAP.

Omschrijving

Het orgel is in 2001 gebouwd door de firma H.B. Scheuerman & Zoon (Rotterdam). Daarbij is gebruik gemaakt van pijpwerk uit het vorige orgel van deze kerk, dat in 1957 door de firma B. Pels & Zoon (Alkmaar) geleverd was.

Dispositie

• Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Salicionaal 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Carillon 4' 3 sterk discant - Cornet 2⅔' 3 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' (C-H in Holpijp) - Voix céleste 8', vanaf c - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Sexquialter 2 sterk - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Uit Rotterdamsch Nieuwsblad, 7 April 1909.

Aan den heer A. Standaart, orgelmaker alhier, is de bouw opgedragen van een mechanisch orgel met vrij pedaal voor de Ned. Herv. Kerk te Rijswijk (bij Woudrichem).