Oudenbosch, Fenkelstraat 24 - Protestantse Kerk

Naam kerk: Protestantse Kerk
Plaats: Oudenbosch
Adres: Fenkelstraat 24
Postcode: 4731JB

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk. Zogenaamd Lodewijkskerkje.

In 1972 restaureerde men de kerk, waarbij zo te zien grote delen van het oorspronkelijke interieur verloren zijn gegaan. In 1999 is het kerkgebouw eveneens gerestaureerd, waarbij ook het Knipscheerorgel is gerestaureerd. Vanaf medio 2003 zijn de glas-in-lood ramen van het kerkgebouw gerestaureerd door een aantal gemeenteleden.

Gebouwomschrijving SKKN

De Hervormden hadden sinds de Reformatie de oude kerk van Oudenbosch in handen, maar deze kwam in 1799 aan de Katholieken. Vanaf 1804 kerkte men in de voormalige R.K. pastorie. Lodewijk Napoleon zegde een bedrag ten bate van een nieuw kerkgebouw toe, maar daar kwam het vooraleerst niet van. Pas in 1819, op 17 oktober, kon een nieuwe kerk in gebruik worden genomen.

De kerk is een eenvoudig gebouw, met boogvensters en een neo-classicistische ingangspartij. De pastorie ligt ernaast, dateert uit 1562 en is in 1632 geheel verbouwd. terwijl een verdere verbouwing in de negentiende eeuw volgde. Het oude koetshuis en het linkerdeel van de pastorie worden voor kerkelijke activiteiten gebruikt. Koetshuis, pastorie en kerk deelden een grote, doorlopende tuin. Het oude koetshuis is in 2008 afgebroken. Op deze plaats vindt u nu de ingang van het nieuwe activiteitencentrum "De Pastorije" (2009).

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB086-000754)

• Bouwstijl: Ambachtelijk-Traditionele Bouw