Oud Vossemeer, Hofstraat 21 - Gereformeerde Kerk

Naam kerk: Gereformeerde Kerk

Gebouwd op de plaats van een in 1975 gesloopt kerkgebouw.

Geschiedenis. Bron: oud-vossemeer.protestantsekerk.net

Gschiedenis en heden

Kerkgebouw

De Gereformeerde Kerk van Oud-Vossemeer is als "Gereformeerde gemeente onder het kruis" geïnstitueerd op 24 april van het jaar 1836. Tweemaal werd de naam van de kerk veranderd, namelijk in 1869 in Christelijk Gereformeerde Kerk en in 1892 in Gereformeerde Kerk Oud-Vossemeer. In de ruim 150 jaar van haar bestaan heeft de gemeente de beschikking gehad over drie gebouwen. Sinds juli 1851 kwam men bijeen in het "gebouw voor godsdiensten" en op 10 juli 1871 werden een kerkgebouw met pastorie aan de Achterweg, de huidige Hofstraat in gebruik genomen. Het kerkgebouw werd in 1975 gesloopt en op 24 januari 1976 werd het tegenwoordige kerkgebouw in gebruik genomen. De bouw kwam mede tot stand dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers uit de gemeente. De eerste dienst kon worden gehouden op de eerste Kerstdag 1975.

Sinds 1 mei 2004 valt de Gereformeerde Kerk samen met de plaatselijke Hervormde Gemeente onder koepel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), gevormd door de Gereformeerde Kerken Nederland, de Nederlands Hermvormde Kerk en de Evangelisch Lutherse Kerk.

Er zijn 84 zitplaatsen. Volgens het archief wordt de gemeentezang pas sinds 1893 begeleid door orgelspel. Toen werd het eerste orgel aangekocht. Het huidige orgel is in 1976 nieuw geplaatst.