Handelingen

Oud-Beijerland, Jan Lievenslaan 12 - Bethabarakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethabarakerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud Beijerland
Adres: Jan Lievenslaan 12
Postcode: 3262ND
Jaar ingebruikname: 2000
Architect: Beijnum, W.M. van, Amerongen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Architectonisch interessante zogenaamde "refodome".

Van 2004 tot 2007 ook in gebruik door de Hersteld Hervormde Kerk (die vlakbij in 2007 een eigen kerkgebouw in gebruik nam).

De Bethabarakerk van de Gereformeerde Gemeente is in 2000 in gebruik genomen. Zondag 2 september 2007 is een bijgebouwde galerij in gebruik genomen. Er zijn nu 800 zitplaatsen in deze kerk. Na de ingebruikname van de nieuwe Bethabarakerk op 10 september 2000 stond de oude kerk aan de Wilhelminastraat 3 leeg. Die kerk dateerde van 1928 en was uitgebreid in 1954, 1961, 1971 en 1995. In 2000 is ze verkocht aan de burgerlijke gemeente. Medio maart 2007 is de kerk gesloopt. Op de vrijgekomen plaats komen 14 appartementen voor verstandelijk gehandicapten en kantoorruimten voor verschillende maatschappelijke organisaties.

Op de locatie aan de Jan Lievenslaan, waar de kerk zich nu bevindt, stond vroeger een dependance van de Openbare School voor M.A.V.O.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 april 1997.

De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland gaat een nieuwe kerk bouwen aan de Jan Lievenslaan. Het huidige kerkgebouw aan de Wilhelminastraat is te klein en biedt onvoldoende mogelijkheden voor uitbreiding.

Na een fikse vertraging door onduidelijke communicatie tussen de (burgerlijke) gemeente en het kerkbestuur zijn beide partijen het nu eens, zo bleek gisteravond tijdens een commissievergadering. De ruim 6300 vierkante meter grond tussen de Langeweg en de Jan Lievenslaan wordt voor 790.000 gulden eigendom van de gereformeerde gemeente, die 1,3 miljoen gulden krijgt voor de oude kerk.

Oorzaak van alle misverstanden is het feit dat de kerkenraad in eerste instantie dacht, na de concepttekeningen niet goed te hebben gelezen, een stuk grond tot aan de Jan Lievenslaan te kopen van ongeveer 5000 vierkante meter. Later bleek, ook na metingen van het kadaster, dat het terrein 1330 vierkante meter groter was.

Het feit dat de gemeente het hele terrein wilde verkopen, heeft de gereformeerde gemeente uiteindelijk nog een aardig voordeeltje opgeleverd. De ’restgrond’ kon worden gekocht voor bijna de helft van de prijs, in totaal 100.000 gulden. „Een misverstand dat de gemeente aardig geld kost en dat mag niet te vaak gebeuren”, hield D66’er T. Scheurwater wethouder mevrouw B. F. A. van der Kluit voor.

Op het terrein bevindt zich nu nog een aantal wisselwoningen waar asielzoekers zijn gehuisvest. In eerste instantie zal een gedeelte van de grond, na goedkeuring door de gemeenteraad, worden opgeleverd. Nadat de wisselwoningen zijn verwijderd over maximaal twee tot drie jaar- zal de rest van de grond worden verkocht.

Volgens wethouder Van der Kluit gaat het verhaal van de strook restgrond voor de halve prijs niet helemaal op. De gereformeerde gemeente heeft te kennen gegeven in de toekomst eventueel op die grond een aantal zorgwoningen te willen bouwen en exploiteren. De gemeente heeft dat liever niet. In het huidige bestemmingsplan is daar eigenlijk ook geen mogelijkheid voor. „Toch zeggen wij als gemeente niet dat het niet mag”.

Uit Reformatorisch Dagblad, 28 augustus 2007.

De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland neemt zondag een nieuwe galerij in gebruik. De galerij was nodig om de groei in het ledental, dat nu ruim 850 bedraagt, op te vangen.

Veel werk is verricht door vrijwilligers, zodat de gemeente flink op de kosten kon besparen.

Het totaalaantal zitplaatsen in de kerk komt met de galerij op 800. In de toekomst is het mogelijk extra banken op de galerij te plaatsen, waardoor het aantal zitplaatsen zal toenemen tot 930. Door middel van een vouwwand kan ook nog een zaal bij de kerk getrokken worden, waardoor uiteindelijk ruim 1100 mensen in het kerkgebouw een zitplaats kunnen vinden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 maart 2012

Gereformeerde gemeente Oud-Beijerland neemt Engels orgel in gebruik

In de Bethabarakerk van de gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland wordt op woensdag 11 april een Engels orgel in gebruik genomen. Het gaat om een instrument van Harrison & Harrison uit 1901, dat afkomstig is uit het Engelse Sacriston.

De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland bouwde een aantal jaar geleden een nieuw kerkgebouw aan de Jan Lievenslaan. Het orgel uit de oude kerk, in 1974 door Jac. van der Linden gebouwd voor de Open Hofkerk in Maarssen en in 1990 door Reil in Oud-Beijerland geplaatst, werd meegenomen. Duidelijk was echter dat er vanwege de omvang van het nieuwe gebouw een ander instrument moest komen.

Een nieuw orgel was niet haalbaar en zodoende kwam de gemeente, onder leiding van adviseur Dirk Bakker, uit bij het orgel in de Saint Peter’s Church in Sacriston, dat wegens sluiting van de kerk beschikbaar kwam. Het orgel werd opgeslagen bij de firma A. Nijsse en Zoon Orgelmakers in Oud-Sabbinge.

Het drieklaviers instrument –Great Organ, Choir Organ, Swell Organ en Pedal Organ– telde 27 stemmen. Nijsse heeft het pedaal echter uitgebreid met een Basson 16’, zodat het orgel nu 28 stemmen telt.

Tijdens de ingebruikneming (aanvang 19.30 uur) zal de predikant van de gemeente, ds. G. Pater, een meditatie verzorgen en bespelen de plaatselijke organisten het orgel. Orgelbouwer en adviseur zullen een toelichting geven.

Zaterdagmiddag 14 april –van 13.30 tot 16.00 uur– is er een „informatieve Engelse inloopmiddag met Engelse organisten en veel Engels repertoire.” Die zaterdagavond is er de traditionele samenzangavond met bovenstem, met medewerking van Pieter Heykoop (orgel), ds. G. Pater (meditatie) en een bovenstemgroep. Aanvang 19.30 uur.

Afbeeldingen

Geschiedenis

Exterieur

Interieur

Het orgel op de foto's hieronder zijn van het "oude", in 2012 vervangen, orgel.