Handelingen

Oostvoorne, Kerkplein 1 - Dorpskerk

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 12 sep 2018 om 22:48 (Afbeeldingen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westvoorne
Plaats: Oostvoorne
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 3233AR
Inventarisatienummer: 02810
Jaar ingebruikname: 1628
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38889 (Kerk)
38890 (Toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met oudere toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Gepleisterde zaalkerk, overblijfsel der voormalige parochiekerk (XV) die in 1612 afbrandde, waarna circa 1627 alleen het schip werd hersteld. Inventaris: preekstoel met houten omtuining en twee herenbanken in stijl Lod. XV. Twee psalmbordjes in Lod. XVI-OMLIJSTING. Serie van acht gebrandschilderde ramen, omstreeks 1745, hersteld door Schouten in 1908 en ten tweede male in 1963. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1773 gemaakt door J.H.W. Bätz en in 1807 uitgebreid door F. Friedrichs, voor de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. In 1934 overgeplaatst naar de Bakenesserkerk. Daar werd het gecombineerd met het uit 1874 stammende orgel van J.A. Strobel tot een pneumatisch orgel met twee klavieren en vrij Pedaal. In 1996 is het meubel van Bätz, inclusief een belangrijk aantal registers van Bätz en Friedrichs, aangekocht door de hervormde gemeente Oostvoorne. Restauratie en reconstructie in 2000 door de A.H. de Graaf uit Leusden.

Toren

Eenvoudige bakstenen toren (ca. 1300), later verhoogd en van een sierlijke, peervormige spits voorzien. Gerestaureerd 1948.

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is in 1773 gebouwd door Gideon Thomas en Christoffel Bätz (Utrecht) voor de Doopsgezinde Kerk te Haarlem. In 1806-08 breidt J.C. Friedrichs (Gouda) het uit met een tweede manuaal en vergroot de klavieromvang. De firma G.A.D.J. Gabry (Gouda) plaatst het in 1883 over naar de Janskerk in Haarlem. In 1934 plaatst de firma H. Spanjaard (Amsterdam) het over naar de Haarlemse Bakenesserkerk. Het instrument krijgt dan nieuwe pneumatische tractuur en nieuwe kegelladen. In 2000 restaureert A.H. de Graaf (Hoogland) het instrument, reconstrueert de oorspronkelijke tractuur, windvoorziening en windladen, breidt het uit met een zelfstandig pedaal en plaatst het orgel in Oostvoorne.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Bourdon 16' bas/discant (1808) - Prestant 8' (discant dubbel) - Holpijp 8' (2000) - Octaav 4' - Gemshoorn 4' - Quint 3' - Octaav 2' (2000) - Cornet 4' 4 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 4-6 sterk bas/discant (2000) - Trompet 8' bas/discant (2000).
  • Positief (manuaal 1): Prestant 8' (C-H in Holpijp, 1808) - Holpijp 8' (1808) - Fluit travers 4' - Fluit 4' - Nachthoorn 2' (1808) - Flageolet 1'.
  • Pedaal: Bourdon 16' (2000) - Prestant 8' (2000) - Fagot 16' (2000).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 435 Hz. Temperatuur: Kellner. Spaanbalg. Winddruk: 68 mm. WK.

In de media

Uit Algemeen Dagblad d.d. 02-12-2016

'Irritant' klokgelui splijt Oostvoorne

De klokken van de Dorpskerk splijten Oostvoorne. De situatie in het normaal zo vreedzame stranddorp is zo geëscaleerd dat omwonenden die van de herrie van het klokluiden verlost willen worden, worden geïntimideerd en beschimpt door dorpsgenoten. Ook de gemeenteraad is tot op het bot verdeeld.

Bewoner Paul Goederond woont al 35 jaar vlakbij de hervormde kerk en probeert al 3,5 jaar voor elkaar te krijgen dat de klokken niet langer dagelijks om 08.00, 12.00 en 18.00 uur twee minuten luiden. ,,Het lijkt erop dat de laatste jaren het geluid harder is geworden. Dat heb ik aangekaart. En ik vind het luiden totaal uit de tijd. Toen dat werd ingesteld in 1948 was het voor de boeren. Wisten ze dat het etenstijd was. Maar dat is allang niet meer nodig.

Goederond vindt veel buren aan zijn kant. Hij is geschrokken door de reacties van sommige dorpelingen. ,,Je wordt op sociale media voor alles en nog wat uitgemaakt, geïntimideerd en beschimpt. Heel naar.

Uitslapen

Nelie van Domselaar, die iets verderop woont, zegt dat haar logees altijd wakker schrikken van de klokkenherrie. ,,Uitslapen is er niet bij. Ook omdat het carillon van de kerk elk halfuur een deuntje speelt. Al die sinterklaas- en kerstliedjes komen nu al m'n neus uit.

Lang niet iedereen vindt het klokgelui irritant. Volgens Maria Langendoen (87) 'hoort dat er gewoon bij'. ,,Dit is echt iets van ons dorp, net als de muziektent en de zangvereniging.

Na de klachten over de herrie deed de DCMR Milieudienst Rijnmond, op verzoek van de gemeente Westvoorne, onderzoek naar het geluid van de klokken. Dat blijkt 12 tot 14 decibel te hard.

Compromis

Wethouder Paméla Blok kwam met het compromis de luidtijd te halveren tot één minuut, al wordt ook dan de geluidsgrens iets overschreden. ,,We hebben ook gekeken naar vilt om de klepel van de kleine klok, maar dat geluid leverde verwarring bij veel mensen op. De klokken stilzetten willen we niet. Dit is een traditie die moet blijven.

De gemeenteraad is uiterst verdeeld. Bloks voorstel liep deze week vast: de stemmen staakten bij 6-6. Naast oppositiepartijen PvdA, VVD, CDA en D66 had 'regeringspartij' Partij Westvoorne één lid dat het klokluiden niet wil halveren. De tegenstemmers vinden dat de wet niet mag worden overtreden en willen dat beter naar het dempen van het geluid wordt gekeken. Later in de maand stemt de raad, dan met vijftien leden op oorlogssterkte, opnieuw over de kwestie.

Uit Westvoorne.nl d.d. 25 apr 2017, (daar hebben ze dus 5 maanden over gedaan)

Oostvoorne – De kerkklokken van de Dorpskerk in Oostvoorne gaan minder lang luiden. Nog maar een minuut mogen de klokken van de gemeenteraad worden geluid.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur