Handelingen

Oosterend (T), Kerkstraat 2 - Maartenskerk

Uit Reliwiki

Versie door Jan korpershoek (Overleg | bijdragen) op 31 dec 2009 om 05:44 (layout+foto)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Texel
Plaats : Oosterend
Adres : Kerkstraat 2
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 15 e
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Grote kerk, Maartenskerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument

Geschiedenis

Tot 1566 was dit een kerk die gewijd was aan St. Martinus. Het beeld van St. Nicolaas dat in de kerk stond werd ongeveer in 1566, in de tijd van de Hervorming, verbrand op het kerkhof van de kerk. Tijdens de Hervorming ging de kerk over in Gereformeerde handen. (bron Texel Plaza)

HERVORMDE KERK EN TOREN. Thans kruisvormig kerkgebouw waarvan de westelijke arm gevormd wordt door het schip van een 11e eeuwse tufstenen kerkje. De oostelijke arm is een gedeelte van het 15de eeuwse koor, in 1724 recht gesloten; ook de toren is in de 15de eeuw ontstaan en in de 17de of 18de eeuw verhoogd. N. en Z. dwarspand zullen in de 16de eeuw zijn toegevoegd. Op het doophek staan 17e eeuwse koperen bollen. een doopboog; voorts bezit de kerk twee koperen lezenaars uit de tweede helft van de 17de eeuw en een koperen kroon uit 1683. Klokkenstoel met klok van H. Wegewaert, 1598, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1931.

Orgel

Het binnenwerk van het orgel dateert uit het midden van de 18de eeuw. Het is van een tot dusver onbekende orgelmaker. In 1905 wordt het vanuit een gereformeerde kerk in Bolsward in Oosterend geplaatst. Bij die gelegenheid wordt de kas vernieuwd en de klavieromvang vergroot. In 1972 restaureert de firma D.A. Flentrop (Zaandam) het.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Gamba 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur