Handelingen

Nootdorp, Dorpsstraat 36 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Pijnacker-Nootdorp
Plaats : Nootdorp
Adres : Dorpsstraat 36
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1894
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Bartholomeus
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
30777 (Kerk)
30776 (Toren)

Geschiedenis

De geschiedenis van de hervormde kerk kent vele ingrijpende momenten. In 1574 moest de kerk na een felle brand geheel worden herbouwd. In 1708 had een grondige verbouwing plaats. In 1894 bleek het kerkgebouw zodanig in verval dat restauratie niet meer mogelijk was. Er werd op dezelfde plaats een nieuwe kerk gebouwd, maar nu zonder koorgedeelte. De 15e eeuwse toren behoefde niet opnieuw te worden gebouwd. De toren is dus het oudste gedeelte van het kerkgebouw. Het is een 27 meter hoge, zwaargebouwde toren met een kleine spits. In 1988 werd de eeuwenoude toren gerestaureerd. .

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk, gebouwd 1894 in traditionele trant bij vroeg 16e eeuwse toren. Eenvoudig zaalkerkje van vier traveeën met spitsboogvensters, steunberen en muizetandfriezen, onder met leien gedekt zadeldak met dakkapellen, klein roosvenster in top achtergevel. Aan achterzijde aangebouwd lage pastorie in zelfde trant doch met zesruitsschuifvensters en getoogde strekken, onder schilddak. Inwendig is de kerk gepleisterd en voorzien van een houten kap met gesneden consoles en trekstangen. Tot het interieur behoren voorts: preekstoel, 17e-eeuws; twee koperen lezenaars en twee koperen kaarsenstandaards, ca. 1700; herenbank en gebodenbord, beide 17e-eeuws. Het kerkterrein heeft aan de noordzijde een smeedijzeren hek waarin een dubbele hekdeur tussen twee smeedijzeren gecanneleerde hekpijlers is geplaatst. Op de hekwerkpijlers staat een dubbel, baluster- en peervormig siermotief. Het ten zuiden van de kerk gelegen kerkhof is door een smeedijzeren hekwerk van het kerkterrein gescheiden. Dit hek heeft twee hekdeuren met spijlen. Tussen deze spijlen zijn in halfronde vorm twee maal zeven ringen aangebracht, terwijl de vleugelstukken zijn uitgevoerd met tegen elkaar indraaiende krul- en vraagtekenmotieven.

Het orgel

Eenklaviers orgel, in 1770 gemaakt door P. van Assendelft.

Toren

Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudig laat-gotisch bouwwerk, begin 16e eeuw, bekroond door een korte, vierzijdige spits. Mechanisch torenuurwerkje van oorsprong elektrisch gestuurd, Firma Elderhorst, circa 1938.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur