Handelingen

Nijmegen, Kroonstraat 114 - Titus Brandsma Gedachteniskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
algemene gegevens
naam: Titus Brandsmakapel
Genootschap: geen
Provincie: Gelderland
gemeente: Nijmegen
plaats: Nijmegen
adres: Kroonstraat 114
Postcode: 6511DW
Inventarisatienummer:
jaar ingebruikname: 1960
architect: Dijkema, P.
huidige bestemming: maatschappelijke voorziening
monumentstatus: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kleine, rechthoekige kapel, in 1960 opgeleverd ter nagedachtenis aan karmelietenpater, hoogleraar en verzetsstrijder Titus Brandsma. In vorm en ruimtelijke opzet is het bouwwerk geïnspireerd op het concentratiekamp in Dachau waar Brandsma gevangen zat en stierf.

De kapel is in 1998 uit zijn functie ontheven. Attributen uit het interieur werden voor behoud overgebracht naar de voormalige St. Jozefkerk, in 2004 omgedoopt tot Titus Brandsma Gedachteniskerk.

In de gebiedsontwikkeling van de Nijmeegse Hessenberg was de kapel jarenlang in kandidaat voor sloop. Zover is het nooit gekomen. Inmiddels staat de kapel op de Nijmeegse monumentenlijst.

De kapel blijkt een vingeroefening voor de Verrijzenis van Christuskerk (1961-1993). In opzet en vormtaal zijn beide gebouwen vrijwel identiek - slechts de schaal is anders.

Recentere geschiedenis

Sinds 2003 is de Titus Brandsmakapel de thuisbasis voor Het Kruispunt Nijmegen (opgericht 1998) en het straatpastoraat van Nijmegen. Met de kapel biedt de stichting aan (voormalig) dak- en thuislozen van Nijmegen 'een plek om thuis te voelen'.

Externe links

Afbeeldingen