Handelingen

Nijmegen, Kroonstraat 114 - Titus Brandsma Gedachteniskapel

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 9 jun 2017 om 08:54 (diverse kleine correcties)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Titus Brandsma Kapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Kroonstraat 114
Postcode: 6511DW
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Dijkema, P.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kleine rechthoekige kapel, met later gebouwd losstaand klokkentorentje, ter herdenking van Titus Brandsma. Buiten gebruik als kapel in 1998. In dat jaar is binnen de (intussen gerestaureerde en fors heringerichte) St. Jozefkerk, met nu ook deze naam voor de hele kerk, de Titus Brandsmakapel in gebruik genomen, met materiaal uit deze kapel. Deze kapel, qua exterieur intact, qua interieur m.b.t. het ondergenoemde onttakeld, was zomer 2006 nog volop in gebruik voor "diaconaal, missionair" werk, o.a. daklozenopvang en -pastoraat.

De kapel is in 1960 gebouwd ter nagedachtenis aan Titus Brandsma. In vorm en ruimtelijke opzet is het complex geïnspireerd op het concentratiekamp in Dachau waar Brandsma gevangen zat.

De kapel is uit zijn functie ontheven en de Titus Brandsma memorial is naar de St. Jozefkerk overgebracht. Door voortschrijdend inzicht over de ontwikkeling van het Hessenberggebied is het nooit tot sloop gekomen. Inmiddels staat de kapel op de Nijmeegse monumentenlijst.

De kapel is een vingeroefening voor de Verrijzenis van Christuskerk (1961-1993) in Nijmegen zuid. In opzet en vormtaal zijn beide gebouwen vrijwel identiek - slechts de schaal is anders.

Externe links

Afbeeldingen