Mijdrecht, Kerkstraat 9 - Janskerk

Naam kerk: Janskerk
Adres: Kerkstraat 9
Postcode: 3641EM
Architect: Boten de Vries

Interessant kerkgebouw met toren, gebouwd als Ned. Herv. Kerk.

Bij de vorming van de Protestantse gemeente is ook besloten de kerken namen te geven. Vanaf 1 januari 2005 heet de vroegere Ned. Hervormde Kerk "Janskerk" en de vroegere Gereformeerde Kerk heet Kerkelijk Centrum "De Rank". (53-05)

Verving kerk uit 1567. Gepleisterde eenbeukige kruiskerk met koorvormige consistoriekamer, gebouwd in 1857-58 naar ontwerp van Boten de Vries. De toren dateert uit 1885 en herhaalt de vormen van zijn voorganger, gotisch met renaissance details. Het door houten tongewelven overdekte interieur werd in 1967 grondig gemoderniseerd. Vrijwel het hele jaar 2012 is de Janskerk buiten gebruik geweest wegens een grote restauratie. In dat jaar werden "dubbele" kerkdiensten in De Rank gehouden.

Kerk

Hervormde Kerk. Gepleisterd, kruisvormig gebouw uit het midden van de 19e eeuw. Drie der kruisarmen zijn driezijdig gesloten; de vierde wordt door de toren afgesloten. De kerk heeft rondboogvensters en steunberen. Het gepleisterde inwendige heeft een tongewelf op koorlijst, met ijzeren consoles in enigszins neogotische trant. In de kerk een grafzerk uit 1772 voor Jan Mulder, Raad van Schoonhoven. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk. In 1842 gemaakt door fa. Batz & Co. Ombouw in 1914 door M. Vermeulen. Gerestaureerd in 1972 door Verschueren Orgelbouw.

Toren

Toren Hervormde Kerk. Na afbraak van de 16e eeuwse toren in dezelfde stijl herbouwd. Rijzige bakstenen romp in gotiserende trant met een detaillering in renaissancevormen. Vier, naar boven toe langer wordende geledingen, gescheiden door geprofileerde natuurstenen lijsten en geleed door slanke rondboognissen met schelpversieringen in de boogtrommels. Wijzerplaat met lofwerk in de westgevel. De romp van de toren is met hoekblokken versierd. Ingesnoerde naaldspits met ijzeren hekwerk aan de voet. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken, waarvan een klok van G. Koster, 1668, diam. 102,3 cm. en een klok van A. Dankwart, 1664, diam. 72,3 cm. Twee torenuurwerken.

Orgel

Het orgel is in 1841 gebouwd door de firma J. Bätz & Co. te Utrecht. De firma M. Vermeulen te Woerden breidt het in 1915 uit met enkele registers, die op pneumatische kegelladen geplaatst worden. Een volgende uitbreiding, onder advies van Feike Asma, wordt in 1961 gerealiseerd door de firma A. Bik te Amsterdam. De firma L. Verschueren te Heythuysen restaureert in 1972 de windladen. In 2000 wordt het orgel gerestaureerd door de firma Gebr. Van Vulpen te Utrecht. Daarbij wordt de oorspronkelijke tractuur en de dispositie van de manualen hersteld en het orgel uitgebreid met een zelfstandig pedaal. Ook worden drie nieuwe spaanbalgen geplaatst.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' (discant dubbel) - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 3-4-5-6 sterk - Cornet 4' 4 sterk (discant) - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Salicionaal 4' - Roerfluit 4' - Gemshoorn 2'.
  • Pedaal: Subbas 16' (1915) - Octaaf 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.
  • Tremulant op het gehele werk - Afsluiter Hoofdwerk - Afsluiter Bovenwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 435 Hz. Winddruk: 69 mm. WK.

Uit Reformatorisch Dagblad, 11 mei 2011.

De eerste fase van de renovatie van de Janskerk in Mijdrecht is afgerond. Eind april konden de inwoners van Mijdrecht het resultaat bekijken. Het liturgisch centrum is aangepast, de galerij opgeknapt en de muren zijn gewit. Ook de indeling van de zitplaatsen is gewijzigd.

De Janskerk –uit 1858– moet nog verder worden gerenoveerd, maar daarvoor loopt nog een aanvraag voor subsidie van het Rijk. Dan krijgt de kerk een nieuwe vloer en vloerverwarming.