Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Kranenburg, Ruurloseweg 101 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Kranenburg
Adres: Ruurloseweg 101
Postcode:
Inventarisatienummer: 11761
Jaar ingebruikname: 1867
Architect: Cuypers, P.J.H.
Huidige bestemming: museum
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
38136


Inhoud

Geschiedenis

Verving oude kerk, buiten gebruik 1998, nu museum heiligenbeelden.

Neogotische kruisbasiliek met toren uit 1856, de oudst bewaard gebleven kerk van de architect P.J.H. Cuypers. Inwendig slanke pijlers en stenen kruisribgewelven. De oorspronkelijke polychromie is alleen bewaard gebleven in de zangersruimte in de toren. Tweeklaviers orgel met vrij pedaal (Rijksmonument) uit ca 1880, in 1911 door Winkels uit Boxmeer gewijzigd.

De in 1855 gebouwde kerk is 1999 aan de eredienst onttrokken. Het is de oudste nog bestaande Cuyperskerk. Er is nu een museum voor heiligenbeelden in ondergebracht. De kerk is overgenomen door de SOGeK. (62-09)

Monumentomschrijving

St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige neogotische baksteenvormen. Slanke natuurstenen pijlers met kolonnetten en kelkkapitelen. De toren is een voorstudie voor de twee jaar later gebouwde toren van de St. Martinuskerk in Wijk-Maastricht. Tweeklaviers orgel, ca. 1890 gemaakt, vermoedelijk door M. Maarschalkerweerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen