Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Kerk-Avezaath, Daver 17 - Lambertus

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertus
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Buren
Plaats: Kerk-Avezaath
Adres: Daver 15
Postcode: 4012BA
Inventarisatienummer: 11734
Jaar ingebruikname: 1861
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
11446(Kerk)
11447(Toren)


Inhoud

Geschiedenis

Na vervangen schip van ME kerk. Inventaris op 23 juni 1980 tijdens opslag elders door brand verloren gegaan. Huidige kansel is afkomstig uit Broederenkerk te Zutphen. Orgelkas nieuw gemaakt naar ontwerp van architectenbureau Temminck-Groll.

Omschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met veelhoekig gesloten, door netgewelven overkluisd laat-gotisch koor en een in 1861 gebouwd schip, welks netgewelven een imitatie in gestucadoord hout zijn van de koorgewelven. Tot de inventaris behoren: een Lodewijk XV-preekstoel, 1722; een Lodewijk XV-doophek; drie Lodewijk XV-gezangenborden en een 17e eeuwse kroon. Eenklaviers orgel van K.M. van Puffelen. De originele orgelkas ging door brand verloren.

Toren

Toren der Herv. Kerk. Gepleisterd bouwwerk, waarvan de onderste geleding waarschijnlijk nog romaans is en opgetrokken van tufsteen. De bovengeleding dateert uit 1640 en draagt een ingesnoerde naaldspits.

Orgels

Hoofdorgel

Het orgel is in 1882 gebouwd door K.M. van Puffelen (Zaltbommel). In 1983 wordt het door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) gerestaureerd en in een nieuwe kas geplaatst.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Wijd Gedekt 8' - Viola di Gamba 8' - Clarinet 8' discant (labiaal) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Cornet 4' 3 sterk discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3; pedaalomvang: C-d1.

Kistorgel

Het kistorgel is in 1983 gebouwd door Jean Telder. Het orgel heeft dienst gedaan in de Goede Herderkerk in Hilversum en Maria Christinakerk in Den Dolder. In 2004 is het orgel verkocht aan de hervormde gemeente in Kerk-Avezaath.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen