Handelingen

Katwijk, Mariagaarde 4 - Martinus

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Cuijk
Plaats : Katwijk aan de Maas
Adres : Mariagaarde 4
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1884
Huidige bestemming : kerk met begraafplaats
Naam kerk : Mathias
Architect : Weber, C.
Monument-status : Rijksmonument

Monumentomschrijving Rijksdienst

St.Martinus, 1884, Ch.Weber. Driebeukige neogotische kruiskerk met slanke toren. Mechanisch torenuurwerk. Bij de kerk ook een Lourdesgrot:

Inleiding

LOURDESGROT uit 1888 naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss.

De grot staat in het processiepark van de reeds eerder beschermde, door K. Weber gebouwde St. Martinuskerk in het dorp Katwijk.

Omschrijving

De grot is opgetrokken uit beton en cement over een kern van baksteen. Hierin bevinden zich een beeld van de H. Maria en van Bernadette Soubirous. Beide beelden zijn kopieën van de beelden die staan in de bedevaartsplaats Lourdes. In de grot is een stuk rots opgenomen afkomstig van de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette. Voor de grot bevindt zich een smeedijzeren hek uit de bouwtijd.

Waardering

De Lourdesgrot is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotie tot Maria, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de Lourdesgrot. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het bureau Hendriks en is tevens van belang voor de ontwikkeling van de betontechniek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.


MIP omschrijving (MIP nummer: MK022-000954)

Naam monument

St. Martinus

Bouwstijl

Neo-Gotiek

Bouwperiode

Van: 1884 tot: 1884

Gevels en materialen

Baksteen, natuursteen sierdelen.

Vensters en deuren

Spitsboogramen.

Dak en bedekking

Zadel- en lessenaardaken. Naaldspits, leien.

Bijgebouwen

Lourdesgrot (1888). Architect Hendriks (Oss). Beton en cement over baksteen. Beeld van Maria.

Groen

Rondom de kerk een krans van linden en platanen. Smeedijzeren sierhek tussen hardstenen pijlers met smeedijzeren bekroningen.

Omschrijving

Slanke toren met vier geledingen en ingesnoerde achtzijdige spits. Driebeukige schip van drie traveeen, driezijdig gesloten transeptarmen en driezijdige koorsluiting. Eerste steen: JLG Suys, 1e pastoor. Sacristie en kastenomgang in 1902 aangebouwd door C. Franssen. Betonnen goten. Kerkhof en processiepark omgeven door een beukehaag. Calvariegroep (1858). Gietijzeren op hardstenen voet. Gepolychromeerd gesigneerd: Maurice Denonvilliers, 194 Rue Lafayette, Paris. Tekst: "Allez boire/a la fontaine/ et vous y laver/25 fevrier/1858". Kruiswegstaties in terracotta (1948). Gesigneerd C.P. Roovers. Deels beschadigd. Onder houten afdakjes. Op oudere hardstenen voet. Kerkhof met baarhuisje onder plat dak met boogfries. Monument Cloostermans (1883), Monument Van Kempen (1897).

Het orgel

In de oude kapel van de Sint Adelbert Abdij in Egmond-Binnen bouwde Verschueren een klein orgel met zes stemmen, dat in 1939 in gebruik werd genomen. Het instrument bestond uit twee rijen pijpen (Prestant en Gedekt), waarvan de registers waren afgeleid. De speeltafel was verplaatsbaar. In 1954 werd een nieuwe grotere kerk gewijd. Het orgel van Verschueren is vervangen door nieuwbouw. Het is daarna mogelijk verhuisd naar de Sint Martinuskerk in Katwijk bij Cuijk. Deze kerk is een neogotische kerk uit 1884. In deze kerk staat een vergelijkbaar orgel, dat afkomstig is van elders. Egmond-Binnen is genoemd als mogelijke plaats van herkomst. Het verhaal lijkt heel plausibel, maar moet nog worden nagetrokken.