Kampen, IJsselkade 33 - Synagoge

Genootschap: Israëlitisch
Postcode: 8261AB
Architect: Plomp, N.
Huidige bestemming: cultureel centrum

Neoclassicistisch zaalgebouw.

In het begin van de achttiende eeuw kwamen er joden naar Kampen. Hun aantal nam zodanig toe dat men in 1767 een synagoge kon inrichten in een gehuurd pand achter de Nieuwe Muur bij de Koornmarkt (thans Voorstraat). Dit 'kerkhuis' werd in 1778 aangekocht en in 1794 uitgebreid. In 1764 nam de joodse gemeente een begraafplaats in het Bolwerk bij de Veenepoort in gebruik.

Na de burgerlijke gelijkstelling van 1796 nam het aantal joden snel toe. Ondanks het feit dat Kampen de oudste joodse gemeente van de provincie was, werd Zwolle aangewezen als residentie van het regionale consistorie. De oude begraafplaats werd in 1829 gesloten en er werd een nieuwe begraafplaats ingericht op de Zandberg te IJsselmuiden. In 1843 werd een deel van de graven op de oude begraafplaats overgebracht naar de andere zijde van de weg, de huidige Ebbingestraat. Ook de synagoge voldeed op den duur niet meer aan de behoefte en werd in 1847 vervangen door dit gebouw aan de IJsselkade.

Het gebouw doet thans geen dienst meer als Synagoge, maar is een cultureel centrum / expositieruimte.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Een zaalvormig synagogegebouw met klassicistisch tempelfront van gepleisterde baksteen. De fors gedetailleerde gevel heeft slechts enkele lichten, namelijk een roosvenster in de frontispice en een lunetvormig venster boven de omlijste ingangspoort. Gekoppelde kolommen dragen het hoofdgestel met fronton.