IJsselstein, Sint Nicolaasstraat 12 - Sint Nicolaasbasiliek

Naam kerk: Sint Nicolaasbasiliek
Adres: Sint Nicolaasstraat 12
Postcode: 3401BS
Architect: Tepe, W.V.A.

Grote neogotische hallenkerk met hoge toren.

St. Nicolaas, 1885-1887 door W.V.A. Tepe en één van diens voornaamste en mooiste scheppingen. Driebeukige neogotische hallenkerk met een westtoren en een vijfzijdig gesloten koor. Geënt op het Westfaalse type, met diagonale kapellen naast het koor. Voor Tepe rijke behandeling van het uitwendige met baksteen balustraden en pinakels. Hoge toren met diepe nissen, bakstenen traceringen, balustraden en ficelen op de hoeken, Nederrijns van karakter. De kerk heeft ronde pijlers met kolonnetten aan vier zijden. Netgewelven over de middenbeuk. De zijbeuken eindigen aan weerzijden van de toren in de doopkapel en de Mariakapel. Het gebouw is, na bedreiging met sloop (de plannen voor een nieuwe kerk lagen in 1967 al klaar), in 1968-1972 ingrijpend gerestaureerd. Inventaris: preekstoel en communiebank in barokstijl, 13de eeuws Mariabeeld, neogotische altaren van F.W. Mengelberg. De gebrandschilderde vensters zijn vervaardigd door onder anderen H. Geuer, C. van Straaten (Utrecht) en Louis van der Essen (Roermond). De neogotische koorbank en ijzeren kronen zijn afkomstig uit de voormalige O.L. Vrouwekerk aan de Biltstraat in Utrecht. Orgel met twee manualen en vrij Pedaal, in 1908 gemaakt door Maarschalkerweerd & Zoon, in 1972 gerestaureerd door de firma Elbertse (Soest) en in 1990 door J. Brink (Nieuwegein). De pneumatische tractuur werd vervangen door elektrische met een vrijstaande speeltafel. Het orgel is Rijksmonument.

Bij de voltooiing van de restauratie in 1972 is de kerk door paus Paulus VI tot Basiliek verheven. In 1976 werd de kerk Rijksmonument.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Nicolaas, 1885-1887 door A. Tepe. Driebeukige neogotische hallenkerk, geënt op het Westfaalse type, met diagonale kapellen naast het koor. Voor Tepe rijke behandeling van het uitwendige met baksteen balustraden en pinakels. Hoge toren met diepe nissen, bakstenen traceringen, balustraden en ficelen op de hoeken, Nederrijns van karakter. De kerk heeft ronde pijlers met kolonnetten aan vier zijden. Netgewelven over de middenbeuk. Een der voornaamste en mooiste scheppingen van Tepe. Inventaris: preekstoel en communiebank in barokstijl, 13e eeuws Mariabeeld, neogotische altaren van Mengelberg. De neogotische koorbank en ijzeren kronen zijn afkomstig uit de Biltstraatkerk in Utrecht. Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1890 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. In 1972 gerestaureerd door de firma Elbertse. De pneumatische tractuur werd vervangen door electro-pneumatische met een vrijstaande speeltafel.

Externe link