Handelingen

IJmuiden, Velserduinweg 52 - De Goede Herder

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Velserduinweg 52
Postcode: 1971ZE
Inventarisatienummer: 06247
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Jantzen, F.B.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke, beeldbepalende interbellumkerk met toren naar ontwerp van Ferd. B. Jantzen met invloeden van de Amsterdamse School. Buiten gebruik sinds 2004.

Jantzen ontwierp niet alleen het gebouw maar ook de gehele inrichting, waaronder de lantaarns en het glas-in-lood, uitgevoerd door de firma Kröder in Beverwijk. De lantaarns zijn verloren gegaan. Een deel van het glas-in-lood is bewaard gebleven.

De kerk werd 21 december 1934 in gebruik genomen, toen het noodgebouw aan de Kalverstraat in IJmuiden te klein werd. In de Tweede Wereldoorlog dreigde de Goede Herderkerk afgebroken te worden, zoals ook in die tijd de Duitse bezetter vele woningen en kerken in IJmuiden in verband bracht met een “schootsveld” voor de inrichting van de zogenaamde Vesting IJmuiden. Deze sloop ging echter niet door.

Tijdens de laatste restauratie van de historische Engelmunduskerk werd er gezamelijk gekerkt in de Goede Herderkerk. Na een periode van vijf weken bijeenkomen in de Engelmunduskerk en daarna vijf weken in de Goede Herderkerk werd er besloten om de Goede Herderkerk aan de eredienst te onttrekken. Op 18 april 2004 werd er de allerlaatste dienst in de Goede Herderkerk gehouden. Het gebouw werd tegen verwachting in niet op de monumentenlijst geplaatst en sloop dreigde. Uiteindelijk zijn er in 2007 in het gebouw 7 appartementen gerealiseerd. De grootste woning heeft haar trappenhuis in de klokkentoren, waar het 6 meter hoge glasraam van Christus als Goede Herder bewaard is gebleven. Een aantal glas-in-lood panelen heeft een plaats gekregen in de woningen, onder meer in de kamerdeuren. Het grootste deel van de ramen uit de zijgevels is bij een brand in de opslag in Haarlem verloren gegaan.

Afbeeldingen