Handelingen

Hoogmade, Kerkstraat 59 - O.L. Vrouw Geboorte

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 5 nov 2019 om 19:28 (Orgels)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Kaag en Braassem
Plaats: Hoogmade
Adres: Kerkstraat 59
Postcode: 2355AE
Inventarisatienummer: 02370
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: Laan, J.A. en L. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Sobere interbellumkerk met toren met (koper)groene spits. Gebouwd als R.K. Kerk O.L. Vrouw Geboorte.

Met behoud hoge oudere toren uit 1856-1857, architect Th. Molkenboer. Uitbreiding schip 1874-'75, architect E.J. Margry. Na gedeeltelijke instorting herbouwd in 1932 door J.A. en L. van der Laan. Daarbij is de oudere toren ommanteld en verhoogd tot de huidige situatie.

Restauratie toren in 2009.

  • 2019 - 4 november is de kerk getroffen door een grote brand, de kerk is daarbij onherstelbaar beschadigd.

Bericht uit 2006

De huidige R.K. parochie van O.L. Vrouw Geboorte is al heel oud. Vanuit Hoogmade is in de jaren 1950 de Goede Herderparochie in Woubrugge gesticht, met een eigen kerkgebouw. Er wordt naar gestreefd de beide parochies vanaf 1 januari 2007 te fuseren. De kerk van Woubrugge is al in handen van Woondiensten Aarwoude en men mag de kerk nog wel gebruiken tot 2009. Daarna zal de kerk worden gesloopt en komen er zorgwoningen op die plek te staan. En de Woubruggenaren gaan weer in Hoogmade ter kerke, net zoals het tot midden 20ste eeuw was.

In verband met deze parochiefusie heet de R.K. kerk in Hoogmade nu "O.L. Vrouw Geboorte - De Goede Herder".

Orgels

=Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1908. In 1932 is het orgel gerestaureerd door Vermeulen, oa. is het orgel ontdaan van de orgelkas en geplaatst op de orgelzolder, alweer het orgel nu (2015) nog steeds aanwezig is. Het hoofdorgel is niet meer bespeelbaar.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door Verschueren in 1985.

In de media

  • Uit 'NRC d.d. 5 november 2019

In een kerk in Hoogmade, een dorp nabij Leiden, brak maandag een hevige brand uit. Een deel van het gebouw werd door het vuur verwoest, waaronder ook de torenspits. De kerk was volgens de brandweer niet meer te redden. De brandweer adviseerde eerder op maandag via Twitter om weg te blijven bij de katholieke kerk in verband met instortingsgevaar. Op beelden is te zien hoe het dak compleet is verwoest. De torenspits stortte later op de middag in, maar volgens de brandweer zijn daarbij geen omliggende panden geraakt. In een straal van 150 meter rondom de kerk werden alle huizen en gebouwen, inclusief een school, uit voorzorg tijdelijk ontruimd. Bij de kerk waren werkzaamheden aan de gang. De brand ontstond waarschijnlijk bij het verwijderen van een laag verf van het dak. Hoogmade is onderdeel van gemeente Kaag en Braassem en telt ongeveer 1.400 inwoners. De kerk is sinds 1877 in gebruik.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur