Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Terug naar de verloren tijd)
(correctie)
 
(33 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
 
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
 
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
== Nieuws==
+
==='''Wat doen we met de banken?'''===
 +
Wat doe je als een kerkgebouw meerdere functies krijgt en de kerkbanken deze functies belemmeren? Vervang je de banken van cultuurhistorische waarde door stoelen of maak je de banken verplaatsbaar? Vragen die op zo'n moment beantwoord moeten worden en in deze tijd steeds vaker spelen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een onderzoek gestart om de mogelijkheden te onderzoeken.
 +
*[https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/wat-doen-we-met-de-banken Website Toekomst Religieus Erfgoed]
  
===Terug naar de verloren tijd===
+
=== '''Discussie over zonnepanelen op Utrechtse Bethelkerk'''===
Tegen de achtergrond van een turbulente periode, geteisterd door corona en groeiende maatschappelijke spanningen, besluit schrijver en uitgever Andy Arnts de waanzin achter zich te laten en terug te keren naar ‘de verloren tijd’. Hij reisde daarvoor af naar Zuid-Limburg om  vergetelheid te zoeken te midden van veldkruisen, kerken en kapellen. Al spoedig wordt deze ‘kapellekesreis’ het decor van een openhartig relaas waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu, waarin verhitte discussies over het klimaat, diversiteit en immigratie aan de orde van de dag zijn. Het boek 'Terug naar de verloren tijd' is een fascinerende mengeling van actuele bespiegelingen, levensfilosofie en memoires, speels verwerkt in een niet-alledaags reisverhaal en gelardeerd met scherpe humor en zelfspot.
+
De Utrechtse Bethelkerk moet een nieuwe functie krijgen: een huiskamer voor de wijk, zeven woningen en een kerkzaal. Om het initiatief duurzaam te maken moet het dak van de kerk vol komen te liggen met zonnepanelen. Het gebouw is echter een monument, dus geeft de gemeente niet zomaar een vergunning af.
 +
Een aantal jaar geleden werd de conclusie getrokken dat de Bethelkerk wat groot werd voor de kerkgemeente die erin samenkwam. Een oplossing werd gevonden in het samengaan met de Oranjekapel. Er werd een nieuwe naam gekozen: Kerk op Zuilen.
 +
Ondanks de samenvoeging was het kerkgebouw nog steeds te groot. Blossom030 hoorde ervan en zocht contact, want zij hadden wel een idee. Zo werd Kerk en Klooster op Zuilen geboren, twee initiatieven op gedeelde grond.
 +
De organisaties willen de Bethelkerk een nieuwe invulling geven. Zo moeten er enkele woningen komen. Van iedereen die er komt wonen wordt gevraagd om vier uur in de week aan de wijk te geven in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat vrijwilligerswerk moet aansluiten bij de wijk. Ook moet de kerk een buurtfunctie krijgen, er wordt een ruimte beschikbaar gesteld voor initiatieven uit de buurt.
  
===Archeologische vondst bij restauratie Grote kerk Zwolle ===
+
==='''Leestip: Lente in de kerk'''===
Bij restauratiewerkzaamheden in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, zijn resten gevonden van de voorganger van de kerk, een Romaanse kerk.  
+
Met "Lente in de kerk' schreef René van Loon een bemoedigend boek over hoopgevende ontwikkelingen en nieuw elan in de kerk. We spreken over de kerk vaak met woorden als krimp, vergrijzing en kerksluiting. Dit boek laat zien dat er ook een andere kant is. Op tal van plekken groeit en bruist de kerk. René van Loon ging naar oude kerken die weer opbloeiden, nieuwe pioniersplekken en migrantenkerken, en vroeg naar het geheim van hun vitaliteit. Daarnaast beschrijft hij buitenlandse kerkmodellen en experimenten zoals de visie van Tim Keller en de Fresh Expression of Church in Engeland.
De Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp deed de spectaculaire vondst van de romaanse voorganger. De gemeente Zwolle noemt de vondst van de kerk ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’. En oud is het zeker: in ieder geval bijna 1000 jaar.
 
  
De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Dat vermoedde men al, maar fysiek bewijs was er nog niet. Tot nu toe. Nu de grafzerken (platen die graven bedekken) tijdelijk verwijderd zijn, zijn de resten zichtbaar. Hoe oud de voorganger precies is, weten we niet, maar sowieso vóór het jaar 1040.
+
==='''Prijsvraag verduurzaming iconische stadskerken'''===
 +
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft samen met de Rijksbouwmeester een openbare prijsvraag uitgeschreven voor de verduurzaming van iconische stadskerken. Verduurzaming bespaart veel geld op de energierekening en dat is ook voor kerken een aandachtspunt. Negen grote stadskerken staan model voor de prijsvraag, zij zijn zowel religieus als zakelijk in gebruik. Meer informatie over de prijsvraag is te vinden op:
 +
*[https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/nieuws/2021/03/11/prijsvraag-verduurzaming-iconische-stadskerken website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]
  
Dat zit zo: op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht namelijk dat de Michaëlskerk (zoals de Grote Kerk ook wordt genoemd) van Zwolle aan Deventer wordt geschonken. Zo duikt de naam Zwolle voor het eerst op in de archieven op, direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. Zo weten we dat de voorganger van De Grote Kerk in ieder geval bijna 1000 jaar oud is.
+
==='''Stijgende belangstelling voor woningbouw in kerken'''===
 
+
Leegstaande kerken lenen zich voor zeer uiteenlopende functies. De keuze voor de nieuwe functie hangt af van veel factoren. Een commerciële functie, zoals wonen, is geen vanzelfsprekendheid. De behoefte aan woningen en de financiële opbrengst zijn niet altijd de belangrijkste argumenten. Zij moeten opwegen tegen het belang van de publieke functie van het kerkgebouw en de waarde van het religieus erfgoed. Commerciële partijen lopen aan tegen de vaak trage besluitvorming van kerkbesturen. Bij herbestemming van kerken komen bovendien emoties en weerstand naar boven. Lees hier het hele artikel:
===Kerkfotografie.nl===
+
*[https://www.annexum.nl/nieuws/herbestemming-van-kerken-vraagt-zorgvuldige-afweging/?utm_source=Nieuws&utm_medium=Twitter&utm_campaign=Herbestemming-van-kerken-vraagt-zorgvuldige-afweging&utm_term=Woningen&utm_content=02032021&fbclid=IwAR0TNkYP8DI2woPB95M4FjeNGkR1QeXVJ-D6n5w744lYjZfxHK-D3UI-wMg Website Annexum]
Kerkfotografie.nl brengt uitnodigend en inspirerend kerken in beeld. Op deze website staat een overzicht van kerken met een oud en/of bijzonder interieur. Samen vormen zij een beeldbank van herinnering, herkenning en misschien zelfs bezinning waardoor de kerken van nu zichtbaar blijven voor de generaties na ons. Ook als de kerken zelf inmiddels een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken.
 
*[https://kerkfotografie.nl/ Kerkfotografie Nederland]
 
 
 
===Kerkinterieurs in Nederland===
 
Het boek Kerkinterieurs in Nederland boek is het resultaat van een tweejarig project waarin 100 kerken werden gefotografeerd door de Nederlandse fotograaf Arjan Bronkhorst. Alle kerken werden beschreven door een team van 50 schrijvers en deskundigen. Het omvangrijke project is een samenwerking van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  
 
​Het vuistdikke boek van 400 pagina's toont de rijkdom en diversiteit van kerkinterieurs in Nederland.
 
Informatie over het boek en bestellen kan via de volgende link:
 
*[https://www.kerkinterieurs.org/# Kerkinterieurs in Nederland]
 
 
 
===Te koop: kerk voor een prikkie===
 
De Coronacrisis heeft ook impact op parochies en kerkgemeenten in Nederland. Door dalende inkomsten verslechtert de financiële situatie in rap tempo en worden zij steeds vaker gedwongen om één of meerdere kerken te verkopen. Kerken zijn voor hun inkomsten erg afhankelijk van collectes. En nu door corona de kerken leeg blijven, blijven dus ook de inkomsten achter terwijl de onderhoudskosten doorlopen.
 
Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Voor de Coronacrisis hadden kerken het ook al moeilijk, doordat steeds minder mensen een dienst bezoeken. Voor één op de drie kerken dreigt leegstand, constateerde Colliers eind 2019 al.
 
*[https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5212544/kerken-verkoop-colliers-kosten?fbclid=IwAR1Ym2ltT569ii3pJ1Kk9dlCJDWvAhgEuYYhHGI84j2EdCT6cBsoXcO3iYg Website RTL Nieuws]
 
 
 
===Nieuwe website over Glas-in-lood ramen in de ca. 30 R.K. kerken in het gebied tussen Maas en Waal===
 
Dhr. Bormans uit Wijchen heeft in 2020 gewerkt aan een vrijwel compleet overzicht van de (gebrandschilderde) glas-in-loodramen in de ca. 30 RK- kerken in het gebied tussen Maas en Waal (= Land van Maas en Waal + Rijk van Nijmegen, westelijk deel).
 
Naast foto's van de kerkramen met beschrijvingen van de afbeeldingen bevat de website ook uitgebreide informatie over de kerken, de architecten  en de kunstenaars/glazeniers die de ramen gemaakt hebben.
 
Sinds kort staat het overzicht op internet:
 
* [http://www.kerkramentussenmaasenwaal.nl Website Kerkramen tussen Maas en Waal]
 
  
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==

Huidige versie van 15 apr 2021 om 15:02

Welkom bij Reliwiki

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Controleer informatie over kerken en deel kennis met anderen

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Wat doen we met de banken?

Wat doe je als een kerkgebouw meerdere functies krijgt en de kerkbanken deze functies belemmeren? Vervang je de banken van cultuurhistorische waarde door stoelen of maak je de banken verplaatsbaar? Vragen die op zo'n moment beantwoord moeten worden en in deze tijd steeds vaker spelen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een onderzoek gestart om de mogelijkheden te onderzoeken.

Discussie over zonnepanelen op Utrechtse Bethelkerk

De Utrechtse Bethelkerk moet een nieuwe functie krijgen: een huiskamer voor de wijk, zeven woningen en een kerkzaal. Om het initiatief duurzaam te maken moet het dak van de kerk vol komen te liggen met zonnepanelen. Het gebouw is echter een monument, dus geeft de gemeente niet zomaar een vergunning af. Een aantal jaar geleden werd de conclusie getrokken dat de Bethelkerk wat groot werd voor de kerkgemeente die erin samenkwam. Een oplossing werd gevonden in het samengaan met de Oranjekapel. Er werd een nieuwe naam gekozen: Kerk op Zuilen. Ondanks de samenvoeging was het kerkgebouw nog steeds te groot. Blossom030 hoorde ervan en zocht contact, want zij hadden wel een idee. Zo werd Kerk en Klooster op Zuilen geboren, twee initiatieven op gedeelde grond. De organisaties willen de Bethelkerk een nieuwe invulling geven. Zo moeten er enkele woningen komen. Van iedereen die er komt wonen wordt gevraagd om vier uur in de week aan de wijk te geven in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat vrijwilligerswerk moet aansluiten bij de wijk. Ook moet de kerk een buurtfunctie krijgen, er wordt een ruimte beschikbaar gesteld voor initiatieven uit de buurt.

Leestip: Lente in de kerk

Met "Lente in de kerk' schreef René van Loon een bemoedigend boek over hoopgevende ontwikkelingen en nieuw elan in de kerk. We spreken over de kerk vaak met woorden als krimp, vergrijzing en kerksluiting. Dit boek laat zien dat er ook een andere kant is. Op tal van plekken groeit en bruist de kerk. René van Loon ging naar oude kerken die weer opbloeiden, nieuwe pioniersplekken en migrantenkerken, en vroeg naar het geheim van hun vitaliteit. Daarnaast beschrijft hij buitenlandse kerkmodellen en experimenten zoals de visie van Tim Keller en de Fresh Expression of Church in Engeland.

Prijsvraag verduurzaming iconische stadskerken

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft samen met de Rijksbouwmeester een openbare prijsvraag uitgeschreven voor de verduurzaming van iconische stadskerken. Verduurzaming bespaart veel geld op de energierekening en dat is ook voor kerken een aandachtspunt. Negen grote stadskerken staan model voor de prijsvraag, zij zijn zowel religieus als zakelijk in gebruik. Meer informatie over de prijsvraag is te vinden op:

Stijgende belangstelling voor woningbouw in kerken

Leegstaande kerken lenen zich voor zeer uiteenlopende functies. De keuze voor de nieuwe functie hangt af van veel factoren. Een commerciële functie, zoals wonen, is geen vanzelfsprekendheid. De behoefte aan woningen en de financiële opbrengst zijn niet altijd de belangrijkste argumenten. Zij moeten opwegen tegen het belang van de publieke functie van het kerkgebouw en de waarde van het religieus erfgoed. Commerciële partijen lopen aan tegen de vaak trage besluitvorming van kerkbesturen. Bij herbestemming van kerken komen bovendien emoties en weerstand naar boven. Lees hier het hele artikel:

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook