Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Harlingen, Noorderkade 2 - De Haven

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: De Haven
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (CGKV)
Provincie: Friesland
Gemeente: Harlingen
Plaats: Harlingen
Adres: Noorderkade 2
Postcode: 8861HJ
Inventarisatienummer: 18485 17306 09020
Jaar ingebruikname: 1926, 2006
Architect: Jonge J., Rotterdam / Kouwen, Tolbert
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Inhoud

Geschiedenis

In 1926 gebouwd karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw. In 1945 (of 1953) Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Uitbreiding in 1996.

In 2004 is de kerk afgebrand. Daarna volledig herbouwd in (architectonisch) oorspronkelijke staat.

In 2011 is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt samengegaan met de Christelijke Gereformeerde Kerk onder de naam Christelijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (CGKV).

Donderdag 23 december 2004 is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Noordoostersingel afgebrand. Het oude gedeelte is verloren. Het nieuwe gedeelte kon behouden blijven. De kerk is herbouwd. Op zaterdag 16 december 2006 is de geheel herbouwde kerk weer in gebruik genomen. Bouwkundig Advies- en Architectenbureau Kouwen BNA te Tolbert begeleidde de herbouw. De kerk heeft nu ook een naam: De Haven. Zaterdag 31 maart 2007 is ook een nieuw orgel in gebruik genomen. (53-05/54-05/57-07/58-07)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 december 2008.

De christelijke gereformeerde kerk te Harlingen heeft zondag 23 november de laatste reguliere eredienst gehouden in haar eigen kerkgebouw, de Ichthuskerk. De diensten worden nu samen met de leden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt belegd in het kerkgebouw De Haven.

De laatste dienst in de Ichthuskerk werd „in eigen kring gehouden.” De consulent van de gemeente, ds. D.J.K.G. Ruiter, hield een korte preek over Genesis 45 en 46. Centraal stond de belofte van God dat Hij meegaat. Aan het einde van de dienst vertrok de gemeente met verschillende liturgische voorwerpen naar het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt.

Op dit moment zijn de beide gemeenten in Harlingen nog geheel zelfstandig, wel werken ze nauw samen. Voor volledige samenwerking is instemming van de classis nodig. De kerkenraad hoopt daarvoor in de toekomst toestemming te krijgen. De Ichthuskerk blijft in gebruik voor koorrepetities en vergaderingen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 november 2010.

De klok van de christelijke gereformeerde Ichtuskerk in Harlingen is op 26 oktober overgebracht naar De Haven, de kerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt, zo meldde het CGK-orgaan De Wekker recent. Sinds eind 2008 komt de cgk in Harlingen samen met de gereformeerd vrijgemaakten in De Haven. De Ichtuskerk, waar de gemeente veertig jaar lang samenkwam, is verkocht aan een accountantsbureau.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen