Handelingen

Giesbeek, Kerkstraat 39 - Martinus (1909 - 2023)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 16 sep 2020 om 07:19


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Giesbeek
Adres: Kerkstraat 39
Postcode: 6987AA
Inventarisatienummer: 11519
Jaar ingebruikname: 1909
Architect: Slinger, Th
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Verving de kerk uit 1834. Neogotische kruiskerk met hoge toren. Toren door oorlogshandelingen verwoest 1945.

De kerk (1909, Th. Slinger) werd veel te groot voor de flink geslonken parochiegemeenschap. Het interieur is verbouwd. Het achterschip is van de kerk afgescheiden en herbergt nu een keukentje, een kantoor en een aula. Mogelijk kunnen er ook concerten worden gegeven. Er zijn nu plannen bij de kerk een reconstructie te gaan bouwen van de oude kerktoren. (59-08/61-09). De toren is inmiddels gebouwd.

  • 2019 De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021.
  • 2020 - De Sint Martinuskerk in Giesbeek moet in de toekomst een museum worden met heiligenbeelden en daarnaast moet het een plek worden waar concerten gehouden kunnen worden. Dat plan heeft de locatieraad bedacht om het kerkgebouw voor te toekomst te kunnen behouden.

Orgel

Men maakt gebruik van een electronisch Johannus orgel, type Rembrandt 275. Er is tevens een loze orgelkas aanwezig. Deze loze orgelkas is van het vorige orgel, die destijds gebouwd is door firma Elbertse & Zn. in 1953. Sinds 2007 is het orgel van Elbertse niet meer in gebruik.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 september 2008.

De provincie Gelderland heeft 300.000 euro subsidie toegezegd voor de reconstructie van de kerktoren van de St.-Martinuskerk te Giesbeek (gemeente Zevenaar). De toren is in de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna niet meer opgebouwd. De voor het dorp beeldbepalende rooms-katholieke Martinuskerk is zojuist geheel gerenoveerd en heringericht. In de volgende fase wordt de kerktoren gereconstrueerd. Het plan omvat een kerktoren met een spits, voorzien van ramen en een wenteltrap.

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het bestuur van de rooms-katholieke parochie Levend Water in Doesburg heeft aangekondigd dat er de komende twee jaar vijf van de acht kerken dicht moeten. Het betreft de kapel van Angerlo en de kerken in De Steeg, Rheden, Drempt en Brummen. De kerk van Giesbeek wordt een kapel voor doordeweekse vieringen. Aan twee kanten van de IJssel blijft dan nog één kerk open, in Dieren en Doesburg.

De kerk van Doesburg is door aartsbisschop Eijk onlangs aangewezen als eucharistisch centrum. Dit betekent dat deze kerk open blijft en dat iedere zondag en op alle feestdagen daar de eucharistie gevierd zal worden.

De parochie kan door het sterk dalende ledental de hoge onderhoudskosten van de kerken niet meer betalen. Er zijn op dit moment 10.000 ingeschreven parochianen. In een weekend bezoeken gemiddeld in totaal 450 mensen een dienst in de kerkgebouwen.

Op locaties waar het kerkgebouw verdwijnt, moet er een pastoraal steunpunt komen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur