Eindhoven, Pastoor van Arsplein 11 - Joannes Vianney (Pastoor van Ars)

Naam kerk: St. Joannes Vianney (Pastoor van Ars)
Adres: Pastoor van Arsplein 11
Postcode: 5622CH
Architect: Beek, M.H.J. van
Huidige bestemming: atelierruimte

Geschiedenis

Architectonisch belangrijke, grote, binnen de wijk mooi gesitueerde, interbellumkerk, met vele interessante details, o.a. glas-in-loodramen: 3 in het ingangsportaal, boven de 3 ingangsdeuren; 1 groot raam in de voorgevel, boven de orgelgalerij; enkele kleine ramen in zijkapellen; in de lichtbeuk bevinden zich in de 2e t/m 6e travee, links, 5 mooie ramen met voorstellingen; in de 7e travee links, alsmede in de 2e t/m 7e traveeën rechts, bevinden zich (wel gekleurde) "blanco" glas-in-loodramen. De imposante koorwand, onder de daar bovenuit gebouwde toren, is grotendeels beschilderd met heiligenvoorstellingen.

Als R.K. kerk buiten gebruik 2002, waarna o.a. orgel, altaren en kerkbanken zijn verwijderd. Daarna diverse bestemmingen, met name als "Atelierdorp" voor beginnende kunstenaars, tot (officieel) 1 maart 2010. Er zijn op termijn plannen voor inbouw van appartementen c.q. schoollokalen. De voormalige pastorie, rechts van voorgevel kerk, met mooi beeld, vormt hiermee een geheel.

In de 960 zitplaatsen tellende R.K. kerk van de H. Johannes Vianney, ook wel Pastoor van Arskerk aan de Sint Philomenastraat, in 1930 gebouwd door M.H.J. van Beek, is op 12 mei 2002 de laatste viering gehouden. De kerk is gesloten en voorjaar 2005 gekocht door het Woonbedrijf. De kerk staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het woonbedrijf, ook betrokken bij de wijkvernieuwing, zoekt een verantwoorde en passende bestemming voor kerk en pastorie. De R.K. St. Petruskerk aan de Kloosterdreef, gebouwd in 1875, is nu de parochiekerk voor geheel Woensel-Zuid.

Eind 2011 tot begin 2013 heeft inbouw in het kerkgebouw plaatsgevonden.

Cultuur Historische Waardekaart

Kerk

• Bouwjaar: 1929-1930
  • Bouwstijl: (Hoofdzakelijk) traditionalisme
  • Architect: Beek, M. van
  • Gevels en Materialen: Baksteen. Gemetseld kruis in puntgevel voor spiegelsymetrische gevel met drie poorten en zijrisalieten in voorbouw.
  • Vensters en Deuren: Spitsbogen met bakstenen traceringen. In de risalieten aan de voorkant, lichttripletten met zeer spitse bogen.
  • Bijzonderheden: Rechthoekige toren. Steunberen. Basiliek.

Pastorie