Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Eindhoven, Oude Torenstraat 2 - Petruskerk

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Genootschap : R.K. later N.H.
Gemeente : Eindhoven
Plaats : Eindhoven
Adres : Oude Torenstraat 2
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 15e eeuw
Huidige bestemming : kerk gesloopt
Naam kerk : Petruskerk
Architect :
Monument-status : Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
14654
Inventarisnummer : 7357

Geschiedenis

Sloop kerk 1815. Oude Woenselse toren is restant, op grote begraafplaats. Tegen oostzijde toren is in 1954 de aula van de Algemene Begraafplaats Woensel gebouwd. Algemeen bekend als "De Oude Toren".

De aula bij deze Oude Toren had in juli 1969 extra belangstelling na de busramp in Dinant, België, op 15 juli 1969, waarbij 21 mensen uit Eindhoven en omgeving om het leven kwamen. In juli 2009, 40 jaar nadien, is deze ramp op diverse plaatsen herdacht.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerktoren. Gotische toren, overblijfsel van de afgebroken kerk van St. Pieter. 15e eeuws bakstenen bouwwerk met overhoekse steunberen aan de westzijde traptoren aan de zuidzijde, haakse steunbeer aan de noordoostzijde. Torenspits vernieuwd in 1801. Gerestaureerd in 1955. Eikenhouten klokkenstoel, 1650.

Afbeeldingen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen