Eindhoven, Oude Torenstraat 2 - Petruskerk

Genootschap : R.K. later N.H.
Naam kerk : Petruskerk
Architect :
Monument-status : Rijksmonument
Inventarisnummer : 7357

Geschiedenis

Sloop kerk 1815. Oude Woenselse toren is restant, op grote begraafplaats. Tegen oostzijde toren is in 1954 de aula van de Algemene Begraafplaats Woensel gebouwd. Algemeen bekend als "De Oude Toren".

De aula bij deze Oude Toren had in juli 1969 extra belangstelling na de busramp in Dinant, België, op 15 juli 1969, waarbij 21 mensen uit Eindhoven en omgeving om het leven kwamen. In juli 2009, 40 jaar nadien, is deze ramp op diverse plaatsen herdacht.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerktoren. Gotische toren, overblijfsel van de afgebroken kerk van St. Pieter. 15e eeuws bakstenen bouwwerk met overhoekse steunberen aan de westzijde traptoren aan de zuidzijde, haakse steunbeer aan de noordoostzijde. Torenspits vernieuwd in 1801. Gerestaureerd in 1955. Eikenhouten klokkenstoel, 1650.