Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:

Drempt, Kerkstraat 1 - Sint Joriskerk

(Doorverwezen vanaf Drempt, Kerkstraat 1 - Georgius)

Naam kerk: Sint Joriskerk
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Drempt
Adres: Kerkstraat 1
Postcode: 6996AE
Jaar ingebruikname: 16e
22840

Historische dorpskerk met toren, oorspronkelijk gewijd aan Sint Georgius (~ Sint Joris).

Toren 12e eeuw (Voordrempt). Verbouwingen in 1790 en 1868.

In de 11e eeuw werd de kerk voor het eerst vermeld. Daarvoor moet er een houten gebouw hebben gestaan. De toren is 11e eeuws, het schip gotisch (ca. 1400) en het koor weer 100 jaar jonger. De kerk werd bekend door zijn wandtapijten, die in de jaren zestig door de Dremptse buurtschappen werden geknoopt om de akoustiek te verbeteren. Die problemen met de naklank waren ontstaan na een verbouwing van de kerk. (Bron: 10 jaar Kerkenpad, Gé Verheul)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde KERK. (St. Joris). Laatgotische dorpskerk met 15de eeuws koor, pseudobasilicaal schip (ca 1500) en zeer mooie romaanse toren uit de 12de eeuw met decoratie van lisenen en boogfriezen. De kerk, in 1868 in neogotische trant geheel verbouwd, werd na enige oorlogsschade in de 1950-er jaren op nogal krachtdadige wijze in haar oorspronkelijke staat teruggebracht. Alle gewelven dateren uit die tijd. De toren was reeds in 1938 hersteld. Inventaris: priesterzerk in het koor (1558). Eenklaviers orgel, in 1777 door onbekende orgelbouwer gemaakt met gebruikmaking van pijpwerk dat deels uit de 16de eeuw stamt. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van F. Simon, 1637, diam. 110,9 cm., een van P. Seest, 1765, diam. 39 cm. en een moderne klok. Opgesteld in de torenhal gescheurde klok van H. ter Horst, 1646, diam. 135 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk J. Sprakel, 1700, met inscriptie: JOAN SPRAKEL FECIT GOOR ANNO 1700.