Handelingen

Den Hoorn, Kerkstraat 5 - Protestantse Kerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 48: Regel 48:
  
  
== Gebouwomschrijving SKKN ==
+
== Gebouwomschrijving SKKN en aangevuld met historische gegevens ==
In 1409 werd een houten kapel afgebroken, en waarschijnlijk werd een nieuwe kerk ervoor in de plaats gebouwd, ofschoon de huidige kerk in aanzet uit het begin van de zestiende eeuw zou dateren, en na beschadigingen in 1571 twee jaar later hersteld werd. In 1641 is het koor afgebroken, en vijf jaar later werd de scheidingsmuur opgetrokken. In 1844 werd de kerk als volgt omschreven '... een klein, doch hoog gebouw zonder orgel, doch met eenen spitsen toren, die tot baak in zee dient en uit dien hoofde door het Departement van Marine onderhouden wordt.'  Tegenwoordig is de toren eigendom van de burgerlijke gemeente.  
+
 
 +
In 1409 werd de houten kapel van het nieuwe dorp Den Hoorn afgebroken. Deze kerk behoorde bij de
 +
kerk in De Westen. Op dezelfde plaats werd een nieuwe kerk ervoor in de plaats gebouwd, deze kwam in 1425 gereed. In 1450 werd de kerk aan de westelijke zijde opengebroken om er een toren tegen aan te bouwen die gedeeltelijk in het schip werd gevat.De torenklok werd in 1461 gegoten door Rynout Butendick.
 +
Tussen 1514 en 1549 werd deze kerk een afzonderlijke parochie. Het altaar werd gewijd aan Sint Jacob.
 +
In 1571 werd de kerk beschadigd en het interieur vernield door de watergeuzen.Veel beelden en andere zaken werden verbrand en in De Westen begraven.Kort daarna, in 1573,gaat de kerk over naar de nieuwe godsdienst. In september 1602 heeft men de kerktoren hersteld en wordt de toren een baken voor de scheepvaart. De vierkante toren was wel degelijk, maar de leien gleden van de spits af. Dit werd in 1624 gerepareerd.In 1646 is het koor afgebroken, en vijf jaar later werd de scheidingsmuur opgetrokken. In 1670 werd een nieuwe preekstoel aangebracht, afkomstig uit de Remonstrantse kerk te Gouda. De kerk werd te klein daarom werd in begin 1700 een gaanderij van hout opgetrokken. De randen werden afgewerkt met balken die van teksten zijn voorzien.
 +
In 1844 werd de kerk als volgt omschreven '... een klein, doch hoog gebouw zonder orgel, doch met eenen spitsen toren, die tot baak in zee dient en uit dien hoofde door het Departement van Marine onderhouden wordt.'  Tegenwoordig is de toren eigendom van de burgerlijke gemeente.  
 
In 1956-57 werd de kerk gerestaureerd door de architect C.W. Rooyaards uit Schoorl. Hierbij werd onder meer de uit 1923-24 daterende kerkekamer afgebroken en vervangen door een meer op de voorgaande aanbouw gelijkende kamer. Hierin werd een een schouw geplaatst afkomstig uit een huis in Oosterend op Texel. De kansel uit de in 1923 gesloopte Remonstrantse kerk te Bleiswijk, is waarschijnlijk rond 1927 in de kerk geplaatst. De muren van de kerk werden in 1993 hersteld.  
 
In 1956-57 werd de kerk gerestaureerd door de architect C.W. Rooyaards uit Schoorl. Hierbij werd onder meer de uit 1923-24 daterende kerkekamer afgebroken en vervangen door een meer op de voorgaande aanbouw gelijkende kamer. Hierin werd een een schouw geplaatst afkomstig uit een huis in Oosterend op Texel. De kansel uit de in 1923 gesloopte Remonstrantse kerk te Bleiswijk, is waarschijnlijk rond 1927 in de kerk geplaatst. De muren van de kerk werden in 1993 hersteld.  
  
 
<Gallery>
 
<Gallery>
 
Afbeelding:Kerkje den hoorn.JPG
 
Afbeelding:Kerkje den hoorn.JPG
 +
</gallery>

Versie van 5 nov 2008 om 18:23


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Texel
Plaats : Den Hoorn
Adres : Kerkstraat 5
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1425
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
HERVORMDE KERK EN TOREN. De kerk bestaat nog slechts uit drie travee


Gebouwomschrijving SKKN en aangevuld met historische gegevens

In 1409 werd de houten kapel van het nieuwe dorp Den Hoorn afgebroken. Deze kerk behoorde bij de kerk in De Westen. Op dezelfde plaats werd een nieuwe kerk ervoor in de plaats gebouwd, deze kwam in 1425 gereed. In 1450 werd de kerk aan de westelijke zijde opengebroken om er een toren tegen aan te bouwen die gedeeltelijk in het schip werd gevat.De torenklok werd in 1461 gegoten door Rynout Butendick. Tussen 1514 en 1549 werd deze kerk een afzonderlijke parochie. Het altaar werd gewijd aan Sint Jacob. In 1571 werd de kerk beschadigd en het interieur vernield door de watergeuzen.Veel beelden en andere zaken werden verbrand en in De Westen begraven.Kort daarna, in 1573,gaat de kerk over naar de nieuwe godsdienst. In september 1602 heeft men de kerktoren hersteld en wordt de toren een baken voor de scheepvaart. De vierkante toren was wel degelijk, maar de leien gleden van de spits af. Dit werd in 1624 gerepareerd.In 1646 is het koor afgebroken, en vijf jaar later werd de scheidingsmuur opgetrokken. In 1670 werd een nieuwe preekstoel aangebracht, afkomstig uit de Remonstrantse kerk te Gouda. De kerk werd te klein daarom werd in begin 1700 een gaanderij van hout opgetrokken. De randen werden afgewerkt met balken die van teksten zijn voorzien. In 1844 werd de kerk als volgt omschreven '... een klein, doch hoog gebouw zonder orgel, doch met eenen spitsen toren, die tot baak in zee dient en uit dien hoofde door het Departement van Marine onderhouden wordt.' Tegenwoordig is de toren eigendom van de burgerlijke gemeente. In 1956-57 werd de kerk gerestaureerd door de architect C.W. Rooyaards uit Schoorl. Hierbij werd onder meer de uit 1923-24 daterende kerkekamer afgebroken en vervangen door een meer op de voorgaande aanbouw gelijkende kamer. Hierin werd een een schouw geplaatst afkomstig uit een huis in Oosterend op Texel. De kansel uit de in 1923 gesloopte Remonstrantse kerk te Bleiswijk, is waarschijnlijk rond 1927 in de kerk geplaatst. De muren van de kerk werden in 1993 hersteld.