Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:

Culemborg, Markt 50 - Barbara

Naam kerk: Barbara
Gemeente: Culemborg
Plaats: Culemborg
Adres: Markt 50
Postcode: 4101AD
Architect: Genk, P.J. van
11576

RK Sint Barbara vanuit het zuiden. 10-09-2011 AR

Belangrijke neogotische kerk met toren. Karakteristiek ontwerp van P.J. van Genk, en zijn enige kerkgebouw buiten het Bisdom Breda.

Verving een oude kerk uit 1817. Driebeukige kruisbasiliek in vroeggotische trant met in de voorgevel en in de eindgevel van het recht gesloten koor roosvensters. Toren links naast de façade, over de hoofdbeuken gestucadoorde houten kruisribgewelven.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De R.K. Kerk H. Barbara, beschermd vanwege een luidklok, gewijd aan St. Elisabeth, gegoten door Jan Tolhuis in 1555 en afkomstig uit de voormalige St. Janskerk en het orgel met twee manualen en pedaal gemaakt in 1861 door C.G.F. Witte uit Utrecht, in 1886 verplaatst naar het huidige kerkgebouw. Het orgel werd in 1971 gerestaureerd door de firma Verschueren uit Heythuysen. Bij die restauratie is het orgel uitgebreid met een vrij pedaal dat niet van waarde is vanuit het oogpunt van monumentenzorg. Bij een volgende restauratie in 1992 door de firma Steendam uit Roodeschool is het pedaal uit 1971 weer verwijderd.