Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:

Blijham, Oosteinde 31 - Hervormde Kerk

Naam kerk:
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Bellingwedde
Plaats: Blijham
Adres: Oosteinde 31
Postcode: 9697XE
Architect: Timmer, J.
8912

Geschiedenis

De huidige Nederlands Hervormde kerk uit 1783 had wel een oudere voorganger, mogelijk uit de 16de eeuw. Die oude kerk werd ernstig beschadigd in 1781 bij een dorpsrel over het benoemen van een nieuwe schoolmeester. Men besloot tot afbraak en nieuwbouw. Op 29 september 1941 brandde de toren (uit 1872) uit nadat deze was geraakt door een neerstortend Engels vliegtuig. Tussen 1963 en 2001 is de kerk in fasen gerestaureerd. Op 20 mei 2003 werd de windhaan herplaatst en was de restauratie klaar. Bij die gelegenheid verscheen het boekje Nederlands (sic) Hervormde Kerk Blijham - Toen en Nu. (48-02/51-04)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk en toren op omheind kerkhof. Bakstenen zaalgebouw onder hoog zadeldak aan oost- en westzijde afgewolfd en blijkens stichtingssteen in 1783 gebouwd. De muren in- en uitwendig geleed door pilasters. Eenvoudige toren uit 1872. Orgel van P. van Oeckelen uit 1869 met snijwerk aan vleugelstukken en bekroningen. Op het kerkhof een aantal 17e en 18e eeuwse zerken. '

De volgende foto's zijn alle op 16 juni 2007 gemaakt door Jelle Visser, Dokkum.