Handelingen

Barendrecht, Klarinetweg 2 - Immanuëlkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 19 jul 2019 om 08:24 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: PKN Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Plaats: Barendrecht
Adres: Klarinetweg 2
Postcode: 2992GG
Inventarisatienummer: 00162
Jaar ingebruikname: 1995
Architect: Putter/Laban, Kapelle
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Aardige moderne kerk met toren, in het westen van Barendrecht. Gebouwd als Hervormde kerk met Gereformeerde Bond signatuur.

Om tot een doelmatig en fraai ontwerp te komen van een nieuw te bouwen kerk werd destijds besloten om 3 architectenbureaus uit te nodigen om ieder met een ontwerp in maquettevorm te komen, waaruit de gemeente kon kiezen.

Als winnaar kwam architectenbureau De Putter en Laban uit Kapelle-Biezelinge uit de bus, die inmiddels al ervaring had met kerkbouw, hetgeen de locale Hervormde Gemeente ook wel een voordeel leek. De firma Van Wijngaarden uit Capelle aan den IJssel was de laagste inschrijver, aan wie werd de bouw dan ook werd gegund.

Een luidklok kwam er van een R.K. kerk (welke? vermoedelijk een kloosterkerk) in het Brabantse Teteringen. Een elektronisch orgel kon overgenomen worden van de eveneens R.K. kerk H. Kruisvinding bij het Breeplein te Rotterdam. Inmiddels is dit orgel in 2002 door een nieuw Johannus-orgel vervangen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 maart 2007.

De hervormde wijkgemeente van bijzondere aard in Barendrecht stelt het dak van haar Immanuëlkerk niet beschikbaar voor de plaatsing van een gsm-mast. Verschillende telecomaanbieders zoeken naar een plek om zendantennes te plaatsen in de Barendrechtse wijken Buitenoord, Molenvliet en Nieuweland. Omdat twee andere gsm-masten moeten verdwijnen van de gemeente, is men bang dat daar binnenkort bijna niet meer met de mobiele telefoon kan worden gebeld.

Het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente van de Immanuëlkerk ziet echter niets in de plaatsing van een zendantenne op het dak van zijn kerk. „Het belangrijkste bezwaar is dat de aard van het gebouw zich moeilijk verdraagt met de mobiele telefoniemast”, meldt kerkrentmeester M. van der Grift. „Hoe klein die dan ook moge zijn: de commercie stuit hier op het ideële karakter van de kerk. De kerk is een huis van God. Dat er vaak riante bedragen tegenover staan, doet daar niets aan af”, zegt Van der Grift. „Onze gemeente heeft een gezonde financiële positie. Daarom laten wij ons niet verleiden door een eventuele grote geldsom.”

De kerkrentmeester zegt zich overigens geen zorgen te maken over het feit dat er in de wijken niet meer mobiel gebeld zou kunnen worden. Wethouder Nootenboom houdt vast aan eerdere uitspraken van KPN en Vodafone dat de dekking er gewaarborgd blijft.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur