Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Arnhem, Gasthuisstraat 1 - Waalse Kerk of Agnietenkapel

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Waalse Kerk, Agnietenkapel
Genootschap: Waalse Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Gasthuisstraat 1
Postcode: 6811DZ
Inventarisatienummer: 10954
Jaar ingebruikname: tweede helft 15de eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
8310

Inhoud

Geschiedenis

Historische kapel zonder toren, met moderne voorgevel.

In gebruik voor kerkdiensten van de Doopsgezinde Gemeente.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Waals Hervormde kerk (voormalige Agnietenkapel). Zaalkerk met 3/8 koorsluiting, tongewelf (XV B). Was oorspronkelijk een dubbelkerk met galerij. Moderne westgevel van restauratie na oorlogsschade (1950-1952). Eiken kansel en makelaar (XVII a, afkomstig uit kerk Susteren), en twee zerken (XVI en XVII). Rouwborden (XVII-XVIII) en twee kroontjes (XVII). Eenklaviers orgel, in 1777 gemaakt voor de Waalse kerk te Nijmegen door C.L. König. In 1958 overgeplaatst naar Arnhem en in 1988 door Verschueren gerestaureerd.

Beschrijving

De voorgevel is opgetrokken in de stijl van de Delftse School. De gevel heeft een hoge plint bestaand uit tufsteen. Hierin bevindt zich ook de ingang. Boven deze plint bevinden zich drie smalle rechthoekige vensters die worden afgesloten door een getoogde rollaag. De tuitgevel wordt afgesloten door een hoge hals die als klokkentorentje dient.

De zuidgevel heeft zijn Laatgotische karakter behouden. De gevel heeft spitsboogvenster met natuurstenen traceringen. De vier oorspronkelijke vensters van de vier westelijke traveeën verraden dat er oorspronkelijk een nonnengalerij aanwezig was. Dit is te zien doordat de vensters hoger beginnen dan die van het koor. Aan westelijke zijde van de zuidgevel is de aanzet van de verwenen kruisgang te ontdekken, in de vorm van restanten van rollagen en een dichtgemetselde ingang. Hierboven bevindt zich een deurtje die van de kloostergebouw toegang gaf tot de nonnengalerij. Nu vormt het deurtje een soort balkon.

De noordgevel bestaat voornamelijk uit dichtgemetselde vensters met uitzondering van het koorgedeelte. Ook hier hebben de eerste vier traveeën hoger beginnende vensters i.v.m. met de oorspronkelijke galerij.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen