Aalst, Prins Hendrikstraat 13 - Gereformeerde Gemeente

Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Aalst
Adres: Prins Hendrikstraat 13
Postcode: 5308JJ

Geschiedenis

Gemeente gesticht in 1922. Kerkgebouw uit 1974, uitgebreid in 1985. Deze kerk verving een eerder gebouw elders in Aalst.

Sinds 2005 maakt ook de Hersteld Hervormde Gemeente tijdelijk gebruik van het gebouw. 224 zitplaatsen.

Donderdag 22 januari 2004 is een ander orgel in gebruik genomen. Het is een Engels orgel, in 1876 door Henry Willis gebouwd voor de Baptist Church te Colchester. In 1915 is het verplaatst naar de Free Church in Frinton-on-Sea. De fa. A. Nijsse & Zoon (Oud-Sabbinge) heeft het gerestaureerd en geplaatst in de kerk te Aalst. (52-04)

Uit Brabants Dagblad, 3 juni 2008.

De hersteld hervormde gemeente in Aalst kan nog steeds niet aan de gang met plannen voor een eigen kerkgebouw.

Volgens scriba Bert Bouman uit Aalst is de gemeente in afwachting van het oordeel van de zogenoemde Commissie Bijzondere Zorg van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). "Wij hebben alweer een tijd geleden een onderhoud gehad met de commissie en onze wensen op tafel gelegd." De commissie moet vervolgens met een voorstel komen voor het deel van de hervormde kerk dat in 2004 niet kon instemmen met de fusie van hervormde en gereformeerde kerken die samengingen in de PKN.

Dat het zolang duurt, heeft er volgens Bouman mee te maken dat het moeilijk ligt en dat de commissie maatwerk wil leveren. "Overal is de situatie anders." In Aalst ging ongeveer tweederde van de toenmalige hervormde gemeente niet mee in de fusie. Een derde ging op in de PKN en kerkt nu nog in het witte kerkje in Aalst.

De hersteld hervormden kerken nu in de kerk van de gereformeerde gemeente in Aalst. Gemiddeld komen er zo'n 250 gemeenteleden per zondag, schat Bouman. "We eten genadebrood bij de gereformeerde gemeente. We mogen hun kerk gratis gebruiken en voor ons hebben ze hun eigen morgendienst vervroegd. Het voldoet, maar het kan natuurlijk niet altijd zo blijven."

De pastorie van dominee Schreuders aan de Dorpsstraat is in beeld om na een verbouwing dienst te doen als kerk, maar daar zitten veel haken en ogen aan. De gemeente kocht de boerderij in 2004 en knapte die in korte tijd op, toen de dominee uit de pastorie van de hervormde kerk moest verdwijnen. Nieuwbouw op een niet te duur stuk grond zou voordeliger zijn. Maar voorlopig is het wachten op het voorstel van de commissie en de beslissing daarna van het landelijk bestuur van de kerk, de kleine synode. Bouman: "Wij kijken uit naar een eigen kerkgebouw. Als we een concreet plan hebben en we vragen om een bijdrage, dan heb ik er vertrouwen in dat we niet tevergeefs een beroep op de gemeenteleden doen."