Handelingen

,s-Hertogenbosch, Edisonstraat 28 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 2 feb 2019 om 11:22 (Categorie:RK verwijderd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Edisonstraat 28 / 's Gravesandestraat
Postcode: 5223CE
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Moorsel, C.M. van
Huidige bestemming: Kerk Ev. Gem. Parousia

Geschiedenis

Grote wederopbouwkerk. Later gedeeltelijk gesloopt.

In 1953 werd het iniatief genomen tot oprichting van een nieuwe parochie ten behoeve van de nieuwe inwoners van de wijk West I, direct achter het station van 's-Hertogenbosch gelegen.

Hiervoor werd door het bisdom contact opgenomen met de Paters Redemptoristen, die in de Sint Josephstraat (binnenstad) een klooster en openbare kerk (de St. Jozephkerk) hadden. Vanwege het teruglopend aantal inwoners in de binnenstad stelde het bisdom voor om de bestaande kerk en klooster te verkopen en te verhuizen naar een nieuw klooster en kerk in de wijk west I. Omdat met de opbrengst van het oude klooster geen nieuw klooster en kerk gebouwd konden worden, zagen de Redemptoristen af van verhuizing naar West. Wel namen zij de verantwoordelijkheid voor het pastoraat van deze nieuwe parochie op zich. Aanvankelijk zou deze ' St. Josephkerk' gaan heten, maar tijdens de bouw van de kerk, die startte op 8 augustus 1955, werd gekozen voor de naam van 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand', voor wie de Redemptoristen een bijzondere devotie hadden.

Eind 1956 werd het kerkgebouw in gebruik genomen.

Door een teruglopend aantal kerkgangers werd eind jaren 1970 besloten om de kerk te verkleinen en de grote kerkzaal te slopen. Dit gebeurde in het najaar van 1978. Op de plaats van de kerk werd een basisschool gebouwd. Op 1 juli 1979 was de nieuwe wijkkerk, waarvan de ingang nu aan de 's Gravensandestraat lag, klaar. Enige jaren hebben de katholieke gemeenschap en de Parousia gemeente samen gebruik gemaakt van het kerkgebouw.

Midden jaren 1990 besloot men om voor het westelijk stadsdeel één nieuwe parochie op te richten. In december 1996 werd de Kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand gesloten voor de katholieke eredienst en gingen de parochianen over naar de Emmaüsparochie. De St. Annakerk van Deuteren werd hun nieuwe parochiekerk.

Het kerkgebouw aan de 's Gravensandestraat is sindsdien alleen in gebruik bij de Evangelische Gemeente Parousia. Het orgel uit 1949 (B. Pels & Zoon, Alkmaar) heeft sinds juni 2012 een nieuwe bestemming in de Bethelkerk (Geref. Gemeente in Nederland) te IJsselmuiden.

Afbeeldingen