Handelingen

Zoetermeer, Broekwegzijde 196 - De Lichtzijde

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Lichtzijde
Genootschap: CGK/NGK
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Broekwegzijde 196
Postcode: 2725PE
Jaar ingebruikname: 1999
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren.

De CAMA Parousiagemeente, voormalige Evangelische gemeente de Uitkijk, bestaat al vanaf 1977. In 1999 nam men een voormalige gymnastiekzaal in gebruik aan de Broekwegzijde 196. Ook die werd weer te klein. Zondag 20 mei 2007 is een nieuw onderkomen in gebruik genomen aan de Wattstraat. Hier is ruimte voor 1000 mensen. Het oude kerkgebouw is verkocht aan het samenwerkingsverband Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) en Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK).

De CGK en de NGK zijn per 1 januari 2007 gefuseerd. Door de samenwerking is de CGK de Hoeksteen (1984, J. Potkamp) te klein geworden. De Hoeksteen, aan de Turfschipkade is gekocht door de Christengemeenschap Harvest Ministries, een nieuwe jonge christelijke beweging. Zij hebben de naam Hoeksteen vervangen door Silo. De Nederlandse gereformeerden hadden geen eigen gebouw. Zij huurden o.a. het Oranje Nassaucollege en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Zondag 7 januari was de eerste dienst van de gefuseerde gemeente. ’s Morgens wordt gekerkt in Het Kompas aan het Piet Heinplein en ’s middags in De Hoeksteen aan de Turfschipkade. Men heeft inmiddels de voormalige "De Uitkijk" van de CAMA-gemeente gekocht en na enige aanpassingen en verbouwingen in gebruik genomen.

In Noord is een protestantse gemeente gevormd door het samengaan van drie gemeenten: de GK Olijftak (1976), de NH Ichthuskerk (1981) en de gemeente die gebruik maakt van de aula van het Oranje Nassau College. Alle drie de plaatsen van samenkomst blijven in gebruik bij de nieuwe gevormde Protestantse gemeente.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 januari 2007.

Twee Zoetermeerse kerken, de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) en de christelijke gereformeerde kerk (cgk), zijn per 1 januari een federatie aangegaan. Dit betekent dat zij voortaan alles samendoen, zo meldt ds. J. P. Weij in een persbericht. „Bijzonder is dat deze samenwerking niet uit nood is ontstaan, maar door een verlangen naar eenheid met andere gelovigen”, aldus de Nederlands gereformeerde predikant.

Op zondagmorgen 7 januari had ter gelegenheid hiervan een „feestelijke dienst” plaats. De „Ncgk” is nog op zoek naar een passende naam voor de samenwerkingsgemeente. Ze vormt een groeiende gemeente van ruim 500 leden, met veel kinderen en jongeren.

Op dit moment kerkt de gemeente ’s morgens nog in kerkgebouw Het Kompas aan het Piet Heinplein en ’s middags in kerkgebouw De Hoeksteen aan de Turfschipkade. Medio dit jaar hoopt ze eigenaar te worden van een eigen gebouw aan de Broekwegzijde.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 oktober 2007.

De gefedereerde christelijke gereformeerde kerk en Nederlands gereformeerde kerk van Zoetermeer gaan verder onder een andere naam: samenwerkingsgemeente De Lichtzijde. De gemeente is sinds 1 januari 2007 gefedereerd.

Bij het kiezen van de naam heeft de gemeente zich laten inspireren door de straatnamen in de omgeving van het kerkgebouw, die ook eindigen op ”zijde”. Het kerkgebouw zelf ligt aan de Broekwegzijde.

Uit Reformatorisch Dagblad, 13 november 2007.

De christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde samenwerkingsgemeente De Lichtzijde in Zoetermeer heeft een nieuw onderdak gevonden in de voormalige Uitkijk aan de Broekwegzijde. Het pand behoorde tot voor kort toe aan de evangelische gemeente Parousia, die onlangs verhuisde naar de Wattstraat.

De nieuwe kerk van de gemeente was voor de komst van Parousia een gymzaal. De gemeente heeft de Zoetermeerse binnenhuisarchitect Hanno Munting opdracht gegeven het pand opnieuw in te richten. Het is volgens een woordvoerder van De Lichtzijde een „licht, kleurrijk en sfeervol” gebouw geworden.

De nieuwe kerk aan de Broekwegzijde biedt ruimte aan 440 bezoekers. De Hoeksteen, de oude kerk van de samenwerkingsgemeente aan de Turfschipkade, is inmiddels in handen van Harvest Ministries, een nieuwe, jonge christelijke beweging. Die heeft de Hoeksteen omgedoopt in De Silo.

Afbeeldingen