Handelingen

Well, Dorpstraat 7 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Well - Ammerzoden
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Well (G)
Adres: Dorpstraat 7
Postcode: 5325XG
Inventarisatienummer: 12402
Jaar ingebruikname: 16 eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8109 {kerk); 8110 (toren)


Geschiedenis

De hervormde kerk in Well is het oudste gebouw van het dorp. De toren dateert uit de 12e eeuw. Het oudste gedeelte ervan is opgetrokken uit tufsteen, een zachte natuursteen die vanuit Duitsland over de rivier werd aangevoerd. Het kerkgebouw kwam omstreeks 1546 gereed. Dit blijkt uit het opschrift van de historische klok die nog steeds in de toren hangt. De kerk is in Romaanse bouwstijl gebouwd. In de loop der eeuwen werd de kerk uitgebreid. Thans bestaat het kerkgebouw uit een driebeukig schip van drie traveeën. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kerk en de toren zeer ernstig beschadigd. Enkele jaren later werd begonnen met de restauratie, waarbij ook het oude gotische priesterkoor, dat in 1842 wegens bouwvalligheid was gesloopt, werd herbouwd.

Monumentbeschrijving Rijksdienst

Kerk

Laatgotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip, midden 16de eeuw, opgetrokken bij een oudere toren. Het in 1842 gesloopte koor is herbouwd in 1950 bij de restauratie na de ernstige beschadiging van het bouwwerk in 1944-'45. De kerk bezit een eikenhouten preekstoel, eerste helft 17de eeuw.

Toren

Sober, bakstenen bouwwerk met tufstenen benedengeleding, 13de-15de eeuw. Klokkenstoel met klok van Jan Moer, 1546, diam. 63 cm. Mechanisch torenuurwerk.

Orgel

Het orgel is in 1981 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Herwijnen). Adviseur namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk is Willem Hülsmann (Amersfoort). Bij het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid het later nog met een Borstwerk uit te breiden.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur