Handelingen

Waspik, Kerkstraat 24 - Klooster

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Waspik
Adres: Kerkstraat 24
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt ca. 1956
Monument status: geenGeschiedenis

Klooster van de Rooms Katholieke congregatie van de zusters van De Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef (kortweg: Zusters van JMJ) die is ontstaan in 1823. Een kloosterorde gericht op het geven van onderwijs aan arme kinderen. Vanaf 1859 kwam daar bejaarden- en gezondheidszorg bij.

In 1858 is een vestiging te Waspik ontstaan die zich bezig hield met onderwijs, bejaardenzorg en wijkverpleging. Het onderwijs hield in: het kleuteronderwijs, lager onderwijs, V.G.L.O., vakschool, steno en typen.
De zusters woonden en werkten aanvankelijk in het gasthuis. Toen dat te klein werd ging men in 1920 over tot de bouw van een pension dat evenwel door de zusters als klooster in gebruik werd genomen.
In 1955 moesten de zusters het werk opgeven waarna het is overgenomen door de Dochters van O.L. Vrouw van het Heilig Hart.

Omdat het pand aan vernieuwing toe was zijn de zusters tijdelijk ingetrokken in het oude St. Franciscusgesticht aan de Kerkstraat 23 en is het gebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuw bejaardencentrum dat in 1959 in gebruik is genomen. Voor dat complex is inmiddels (2014) een vervangende nieuwbouw gerealiseerd.

Bronnen

Voor uitgebreide informatie: het boek ‘Thuis in Waspik’ een uitgave van Heemkundekring 'Op 't Goede Spoor'

Afbeeldingen