Handelingen

Waalwijk, Sint Antoniusstraat 84 - Antonius van Padua (1902 - 1971)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Waalwijk
Adres: Sint Antoniusstraat 84
Postcode:
Inventarisatienummer: 08542
Jaar ingebruikname:
Architect: W.F. Bouwman, Tilburg
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Waalwijk, Heilige Antonius van Padua (1902-1971); SALHA (WAAWAA04368)

Dit was een charmante neoromaanse kerk met dubbeltorenfront.

Begin 1901 is het plan gerezen en goedgekeurd om de parochie Sint Jan de Doper te Waalwijk te splitsen. Het deel van de parochie ten zuiden van de spoorlijn zou een zelfstandige parochie gaan worden.

Kapelaan A.P. Kuijpers, van Sint Jan wordt op 13 maart 1901 benoemd als bouwpastoor waarna hij aan architect W.F. Bouwman te Tilburg opdracht geeft een plan voor een kerk te ontwerpen. Het wordt een plan voor een neoromaanse kerk, driebeukig met het koor naar het westen en het front met twee torens aan de oostzijde.

Op 28 april 1902 wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen en de parochie officieel verheven. Zij zal de naam dragen: parochie van de Heillige Antonius van Padua. Adrianus Kuijpers wordt officiële benoeming als eerste pastoor.

In de loop van de tijd wordt een aparte Antoniuskapel aangebouwd. Later wordt een nieuw priesterkoor aangebouwd, 12 marmeren kolommen en 3 gebrandschilderde ramen met voorstellingen uit het leven van Sint Antonius, geschonken door Pastoor Kuijpers, in het nieuwe priesterkoor aangebracht. Op 20 april 1930 wordt de uitgebreide en verbouwde kerk in gebruik genomen.

Door de bouw en ingebruikname van een geheel nieuwe kerk in 1962, werd deze kerk als parochiekerk overbodig en in 1971 gesloopt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Bronnen