Handelingen

Venhuizen, Kerkweg 109 - Hervormde Kerk Schellinkhout

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk Schellinkhout
Genootschap: PKN- Protestantse gemeente Zuiderkogge
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Drechterland
Plaats: Venhuizen
Adres: Kerkweg 109
Postcode: 1606AM
Inventarisatienummer: 06140
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37126 (kerk); 37127 (historische klok)

Geschiedenis

Historische kerk, oorspronkelijk gewijd aan de H. Emerentia, met toren.

In de toren een klokkenstoel met klok van Geert van Wou, 1500, diam. 118 cm.

Na een grote restauratie 1968-1975 is deze kerk, behalve voor kerkdiensten, ook in gebruik als Cultureel Centrum De Triangel.

Op 2 november 2003 zijn door een in de toren begonnen brand de kap (met tongewelven) en het gehele kerkinterieur verloren gegaan.

Toren, en kap en tongewelven van de kerk, zijn in 2004-2005 gereconstrueerd.

De historische klok is bij de brand onherstelbaar beschadigd en staat nu op het erf van de kerk. De kerk wordt nog steeds iedere zondagmorgen voor de eredienst gebruikt. De lokale orgelcommissie organiseert ca. 12 orgelconcerten per jaar. Vanwege zijn goede akoestiek wordt de kerk regelmatig gebruikt voor Cd opnames.

In de kerk bevindt zich een opbaarruimte voor een overledene en daarbij wordt de kerk ook gebruikt voor gedachtenisdiensten en condoleances. De culturele vereniging De Triangel houdt er twee keer per jaar een kunstexpositie en organiseert ieder jaar enkele concerten.

Beschrijving situatie voor de brand

HERVORMDE KERK. Eenbeukige kruiskerk, bestaande uit een vijfzijdig gesloten koor, een transept met rijk behandelde gevels, dit XVI A, een schip met metselwerk van voor 1501, voorzien van een beklamping, die evenals westgevel en toren in 1875 is aangebracht. Koorvensters met geprofileerde dagkanten, het noordoostelijke voorzien van de originele tracering. Inwendig houten tongewelven; de schalken op de vier hoeken van de viering bekroond door houten beelden, onder het gewelf in de hoeken van de koorsluiting eveneens houten beelden. Preekstoel met snijwerk, 1698; doophek met getorste spijlen, koperen doopboog, koperen lichtarm, twee koperen lezenaars, koperen doopbekkenhouder, alles XVII B; gedeeltelijk XVIIe eeuwse bankengroepen; tiengebodenbord 1639. een zestal psalm- en gezangbordjes; memoriebord uit 1656. Grafzerk bestaande uit een ook als altaarmensa gebruikte rood zandstenen sarcofaagdeksel. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1856 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Orgel

Het orgel is in 1994 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen (’s-Hertogenbosch) als huisorgel voor de heer K. Middelkoop te Oudemeer. In 2006 plaatst de firma S. de Wit & Zoon (Nieuw-Vennep) het over naar Venhuizen en intoneert het opnieuw.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Openfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' - Tremulant.
  • Positief, in zwelkast (manuaal 2): Holpijp 8' - Quintadeen 8' - Salicionaal 8', vanaf c - Fluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Mixtuur 3-4 sterk - Hobo 8'.
  • Récit expressif (manuaal 3): Flûte travers 8' - Viole de Gambe 8' - Voix céleste 8', vanaf c - Gemshoorn 4' - Trompette 8' - Tremblant - Klokkenspel (c1-c3).
  • Pedaal: Subbas 16' - Bourdon 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: P + I - P + II - P + III - I + II - I + III - II + III - II + II 16’.
  • Speelhulpen: 64 Setzercombinaties.

Mechanische speeltractuur en elektrische registertractuur (sleepladen). Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur