Handelingen

Utrecht, Vleutenseweg 517 - St. Gerardus Majellakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gerardus Majellakerk
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Vleutenseweg 517
Postcode: 3532HA
Inventarisatienummer: 04414
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Leur, H.C. van de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Belangrijke en goed bewaard gebleven, bij groot kruispunt gesitueerde, interbellumkerk met toren en koepel.

De St. Gerardus Majellakerk is in 1933 gebouwd naar het ontwerp van H.C. van de Leur te Nijmegen in expressionistische stijl volgens de opvattingen van Dom Paul Bellot OSB. De toren staat aan de zuidwesthoek van het front en is voorzien van een automatisch carillon.

Aan de noordwesthoek van het front bevindt zich in een uitbouw de doopkapel.

Het schip en de twee transepten komen in het midden samen in een achthoekige koepelconstructie waarin geen ramen zijn aangebracht. Zevenzijdige koorsluiting met gemetselde kolompilaren. Rondom de koorsluiting zijn nevenruimtes zoals sacristie, omgang en bijsacristie gebouwd. De pastorie, van dezelfde architect, is aan de zuidoostzijde van de kerk aangebouwd.

  • 2017 Deze architectonisch uiterst belangrijke, goed bewaarde kerk met bijgebouwen is van een zelfstandige, bloeiende R.K. parochie, die niet is betrokken bij de grote veranderingen m.b.t. gebruik en beheer van vele andere R.K. kerkgebouwen in Utrecht.

Interieur

Overwelving met paraboolbogen en, zeldzaam bij kerken in de stijl van Bellot, baksteen gewelven. De overwelving van de vieringkoepel, schip, koor en transepten worden ondersteund door geaccentueerde ribben. Baksteen kolompilaren met wit kleuraccent waar de aanzet van de paraboolboog begint. Rond 1970 is het priesterkoor heringericht waarbij het hoofdaltaar verplaatst is van de koorsluiting naar een positie meer richting viering. Het tabernakel heeft een nieuwe plaats aan de zuidzijde van het liturgisch centrum gekregen.

Op de galerij staat een orgel van B. Pels uit 1942. In 1996 heeft de parochie een tweede orgel aangeschaft, dat in het zuidertransept opgesteld staat. Het is in 1862 door Maarschalkerweerd gebouwd voor de Sint Josephkerk te Zeist. Bij plaatsing in de St. Gerardus Majellakerk in 1996 heeft de firma Elbertse (Soest) het in de loop der jaren sterk gewijzigde instrument gereconstrueerd en in een nieuwe orgelkas geplaatst.

De gemetselde preekstoel is rond 2005 verwijderd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur