Handelingen

Uithoorn, Amsteldijk Noord 3 - Thamerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thamerkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Uithoorn
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Uithoorn
Plaats: Uithoorn
Adres: Amsteldijk Noord 3
Postcode: 1422XW
Inventarisatienummer: 06118
Jaar ingebruikname: 1835
Architect:
Huidige bestemming: kerk en multifunctioneel gebouw
Monument status: Rijksmonument 35681

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Belangrijke neoclassicistische kerk met daktorentje. In gebruik als Protestantse Kerk, maar ook als Cultureel Centrum en voor bruiloften en uitvaarten. Achter deze kerk staat het Verenigingsgebouw "De Morgenster", adres De Visserlaan 6.

  • 2019 - De kerk is nu nog eigendom van de Protestante Gemeente Uithoorn (PGU). Deze heeft echter genoeg aan kerkgebouw De Schutse. In eerste instantie zou de Thamerkerk in handen komen van de Ethiopische Kerk. Maar deze overeenkomst ging op het laatste moment niet door. Het gebouw was te klein naar de zin van de Ethiopische Kerk. Een opluchting voor de gemeente, want door verkoop aan de kerk zou het gebouw niet langer toegankelijk zijn voor inwoners.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Houten klokkentorentje op het dak, houten ingangsportico, eenvoudig protestants bedehuis, 1834. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1659, diam. 81,5 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Jac. van der Linden in 1972, met gebruikmaking van ouder materiaal, o.a. de orgelkas van Knipscheer uit 1863. Het orgel is later uitgebreid met een zelfstandig pedaal door firma W.N. de Jongh.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur