Handelingen

Stiphout, Van der Brugghenstraat 43 - Trudo (15e - 1884)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Trudo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Helmond
Plaats: Stiphout
Adres: Van der Brugghenstraat 43
Postcode: 5708CA
Inventarisatienummer: 08278
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 21455 (toren)


Geschiedenis

Historische kerk met toren. De kerk is gesloopt in 1884, nadat de huidige neogotische kerk (elders in het dorp) in gebruik was genomen. De toren is gebleven. Herbouw spits 1975.

Sacramentswonder

Naar aanleiding van de wonderbaarlijke redding in 1342 van twee geconsacreerde hosties uit de brandende parochiekerk ontstond in Stiphout een verering van het H. Sacrament. Deze verering ging gepaard met tal van miraculeuze genezingen, waarbij het meestal ging om bezetenheid. Met name in de 16e eeuw was Stiphout een belangrijke bedevaartplaats. Hoewel na 1648 geen officiële bedevaarten meer werden georganiseerd, bleven tot in de 18e eeuw bedevaartgangers naar Stiphout trekken.

De verering van het H. Sacrament in Stiphout vond plaats in de oude parochiekerk, waarvan sinds de brand van 1587 nog slechts de toren is overgebleven. De kerk was gewijd aan St. Trudo. De legende van de hostieredding was afgebeeld op het gewelf van het hoogkoor. In 1587 ging ook dit fresco verloren tijdens de Staatse overval. Kort hierna werd echter een schilderij vervaardigd waarop eveneens de gebeurtenissen uit 1342 waren afgebeeld. Dit door een anonieme, waarschijnlijk lokale kunstenaar gemaakte schilderij werd na 1648 opgehangen in de schuurkerk en hangt momenteel in de neogotische parochiekerk van Stiphout. Verder hing er in de kerk een schilderij met de voorstelling van een oude priester met stool en albe, een boek in de handen, die met zijn rechtervoet een vogel of draak vertrappend. Voor dit schilderij vonden in de Stiphoutse kerk duivel-uitdrijvingen plaats.

In 1884 kwam in Stiphout een nieuwe, neogotische parochiekerk gereed. Datzelfde jaar werden door enkele onbekende parochianen drie gebrandschilderde ramen geschonken die het wonder van 1342 als onderwerp hadden. Deze ramen werden vervaardigd door het atelier van Charles Champigneulle te Parijs en zijn nog steeds te bewonderen in het priesterkoor van de Stiphoutse parochiekerk. (Bron:Meertensinstituut)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerktoren. Torenruimte van de in de 19e eeuw afgebroken middeleeuwse kerk. Vlakopgaand bouwwerk uit omstreeks 1400, bestaande uit de vier door tufstenen waterlijsten gescheiden geledingen met spaarnissen.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1400-1500
  • Bouwstijl: Brabantse Gotiek

Afbeelding

Exterieur