Handelingen

Rotterdam, Westzeedijk 90 - Ignatius en Laurentius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ignatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Westzeedijk 90
Postcode: 3016AG
Inventarisatienummer: 03248
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Nicolaas Molenaar (1850-1930)
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De St. Ignatiuskerk aan de Westzeedijk was een grote monumentale kerk, in 1890-1892 gebouwd als Jezuïetenkerk. Het was een driebeukige neogotische kruisbasiliek met twee dwarsschepen en een koor met omgang. Links naast de voorgevel bevond zich een toren met achthoekige lantaarn, hoekpinakels en een naaldspits.

Het interieur had gemetselde kruisribgewelven. Stilistisch gezien greep het ontwerp van Nicolaas Molenaar (1850-1930); leerling van Pierre Cuypers (1827 - 1921) terug op de vroeggotische bouwkunst van het Ile de France.

In 1948 werd de kerk mede gewijd aan St. Laurentius, na verwoesting in 1940 van de kerk met die naam in de Rotterdamse binnenstad, waarin nadien nooit een nieuwe St. Laurentiuskerk is gebouwd.

In 1956, toen het R.K. Bisdom Rotterdam werd opgericht, werd dit de Kathedrale kerk van dit Bisdom. Toen werd ook het interieur gemoderniseerd en versoberd.

Buiten gebruik als kerk begin 1967, wegens bouwvalligheid, waarna de voorgevel enige tijd in de steigers stond. Gesloopt later in 1967.

In 1967 is, na buitengebruikstelling van dit kerkgebouw, de R.K. St. Elisabethkerk aan de Mathenesserlaan in gebruik genomen als Kathedraal van het Bisdom Rotterdam. Die kerk is als zodanig onverminderd in gebruik.

De kerk behoorde tot de belangrijkste werken van architect Nicolaas Molenaar (1850-1930).

Zowel qua monumentaliteit als qua stijl was deze kerk in diverse opzichten te vergelijken met twee nog wel bestaande hoofdwerken van dezelfde architect:

- O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Den Haag;

- St. Bonaventura in Woerden.

In stedenbouwkundig opzicht was de kerk van groot belang als blikvanger aan het begin van de Westzeedijk, samen met de, schuin ertegenover gelegen, Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk (1916, Tj. Kuipers), die korte tijd later (in 1969) ook is gesloopt.

Externe links

Afbeeldingen