Handelingen

Roosendaal, Brugstraat 30 - Mariakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Roosendaal
Adres: Brugstraat 30
Postcode: 4701LE
Inventarisatienummer: 08147
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Sturm, C.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Prachtige wederopbouwkapel, gebouwd op het voorplein van de neogotische R.K. Kerk St. Antonius van Padua (welke is gesloopt in 1977, en niet in 1980).

De MIP omschrijving hieronder is qua naamgeving van dit architectonisch interessante kapelletje niet correct. De naam is altijd "Mariakapel" geweest. De verwarring is mogelijk ontstaan doordat deze kapel op het voorplein staat van de gesloopte St. Antonius van Paduakerk en van het, op de locatie van de gesloopte kerk gebouwde, appartementencomplex.

Omschrijving erfgoedroosendaal.nl

Typering

Het betreft een vrijstaande eenlaagse kapel met plat dak en open klokketoren. Achter de kapel bevindt zich een tegen de nieuwbouw aangebracht beeld van St. Antonius van Padua. De kapel hoorde oorspronkelijk bij de in 1980 gesloopte St. Antoniuskerk.

Historische omschrijving

De kapel is in 1952 gebouwd naar een ontwerp van architect C. Sturm uit dankbaarheid voor het bespaard blijven tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het natuurstenen beeld van de patroonheilige St. Antonius uit de gesloopte kerk is in de kapel ondergebracht.

Omschrijving exterieur

De hoge plint bestaat uit kalkstenen blokken en heeft een profilering aan de bovenzijde. De centrale getoogde deuropening is omlijst door kalkstenen blokken met fronton en pilasters. De gevel bestaat uit imitatie handvorm baksteen met grote lichtgrijze voegen. Aan de bovenzijde bevindt zich een keperboogfries op blokjes. Op de hoeken zijn grote siervazen van kalksteen geplaatst. In het midden bevindt zich een hoog zeshoekig koperen klokketorentje met helmkoepel en gedecoreerd smeedijzeren kruis op bol. In de zeskantige trommel die op het platte dak aansluit bevinden zich ronde ramen met aan de bovenzijde sieromlijsting en op de hoeken ijzeren sierdecoraties in de vorm van een open cirkel met punt.

De kapel verkeert in goede staat.

Achter de kapel bevindt zich een hoog aan de gevel van de nieuwbouw aangebracht beeld van St. Antonius van Padua. Het beeld staat op een sokkel. De heilige is traditiegetrouw afgebeeld in pij, met het Kind op de arm, zittend op de Bijbel en leliebloemen.

Omschrijving interieur

De vloer is betegeld met Naamse Steen en een ruitpatroon van travertijn. De binnenmuren bestaan uit witgeschilderde baksteen met zes spaarnissen in de zijwanden en een hoge nis in de achterwand, waarin een polychroom houten Mariabeeld met Heilig Hart. De bruin geschilderde houten zoldering is uitgevoerd in vakwerk, met druppen op de overgang naar de zeshoekige koepel. Hierin bevinden zich per vlak ronde ramen met glas-in-lood met voorstelling van gestileerde rozen. Het dak is vlak afgewerkt. De kapel bevat een beige stenen altaar met ingewerkte kruis- en lelievormen. Er zijn twee smeedijzeren standaards met een kroon en kruis. Er staat een polychroom houten beeld van St. Antonius van Padua met leliebloem en Christus op de arm, zittend op de Bijbel. Vier eikehouten Neo-Gotische bidstoelen met drie- en vierpassen. Links van de ingang hangt een houten bord met tekst; "Deze Lieve Vrouwe kapel werd spontaan gesticht in de oorlog 1940-45 door de parochianen van den H. Antonius van Padua en anderen uit dankbaarheid aan de maagd Maria, moeder van God en de mensen."

Redengevende omschrijving

De kapel is van belang als herinnering aan de Antoniuskerk en heeft een cultuurhistorische waarde.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB094-000060)

  • Naam monument: R.K. H. Antoniuskapel
  • Bouwstijl: Delftse School
  • Bouwperiode: 1952 tot: 1952
  • Gevels en materialen: Baksteen (imitatie-handvorm). Natuurstenen plint deuromlijsting. Keperboogfries.
  • Vensters en deuren: Deur smeedijzer. Plexiglas. Geen vensters.
  • Dak en bedekking Plat dak. Centraal koperen lantaarn met lichtvensters. Natuurstenen bekroningen op de hoeken.
  • Bijgebouwen: Neo-Gotisch beeld H. Antonius tegen gevel nummer 30 overblijfsel van Antoniuskerk. Zie ook pastorie nummer 26.
  • Groen: Modern parkje.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur