Handelingen

Ouderkerk aan de Amstel, Kerkstraat 11 - Nieuwe Kerk of Amstelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Ouderkerk Aan De Amstel
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Ouder Amstel
Plaats: Ouderkerk aan de Amstel
Adres: Kerkstraat 11
Postcode: 1191JB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1775
Architect: J.E. de Witte
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31968

Geschiedenis

Kruisvormige kerk met dakruiter op de kruising.

De oude kerk van Ouderkerk aan de Kerkstraat draagt thans de naam Amstelkerk, en werd op 13 augustus 1775 in gebruik genomen als Hervormd kerkgebouw ten behoeve van de Hervormde gemeente, welke deel uitmaakte van de Nederlandse Hervormde Kerk. Rond 1966 begon er een samenwerking tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk (Hogereinde Zuid) van Ouderkerk aan de Amstel aan een ook landelijk gevoerd Samen-op-wegproces. Regelmatig werden er gezamenlijke diensten gehouden.

Sinds 1 januari 1998 waren alle kerkdiensten al gezamenlijk, maar deze werden toen nog om beurten in het Hervormd kerkgebouw en het Gereformeerde kerkgebouw gehouden.

Met ingang van Pinksteren 2000 gingen zij definitief samen onder één dak in het tot dan toe genoemde Hervormde kerkgebouw. Om die reden heeft men het kerkgebouw -die in dat jaar dus 225 jaar bestond- aanvankelijk de naam "Nieuwe Kerk" gegeven. Dit naar aanleiding van het feit dat in 1775 ook over "de nieuwe kerk" werd gesproken en de beide kerken eigenlijk met Pinksteren 2000 aan een "nieuwe kerk" zijn begonnen. Omdat de naam "Nieuwe Kerk" toch niet kon aarden, werd enige jaren later de naam van de kerk gewijzigd in "Amstelkerk".

(Bron:Website van de kerk}

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk, in 1773-1775 gebouwd in de vorm van een Grieks kruis, naar ontwerp van de Amsterdamse stadsarchitect J.E. de Wit. Fraaie met lood bedekte toren. Inwendig houten tongewelven. Meubilair (preekstoel, herenbank) uit de 17de en 18de eeuw. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal, in 1865 gemaakt door Flaes en Brünjes (Amsterdam). Klokkenstoel met klok van Cornelius van Ammeroy, 1603, diam. 118,1 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1880.

In de media

  • Uit weekbladvoorouderamstel, d.d. 14 juli 2020

De heuvel van de Amstelkerk is de oudst bewoonde plaats van Amstelland. Al 200 jaar vóór de stichting van Amsterdam werd hier in Ouderkerk de eerste kerk gebouwd. Vorige week donderdag 9 juli is archeologisch onderzoek gedaan naar de opbouw van de kerkheuvel. Met speciale aandacht voor de voorganger van de Amstelkerk, een middeleeuwse kerk die in 1773 wegens bouwvalligheid werd afgebroken. Met dit onderzoek hopen het bestuur van de Amstelkerk en de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel meer te weten te komen over de vroegste geschiedenis van Amstelland.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur