Handelingen

Otterlo, Kerklaan 8 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Otterlo
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Otterlo
Adres: Kerklaan 8
Postcode: 6731BB
Inventarisatienummer: 12099
Jaar ingebruikname: 14e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14486

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

In 1215 is er al sprake van een kerspel (kerk en pastoor) in Otterlo. De kerk heeft een langdurige geschiedenis. Zo is onder meer bekend dat er in 1660 een ingrijpende onderhoudsbeurt is geweest, waarbij muren indien nodig opnieuw werden opgetrokken en de kerk van binnen is gewit. Het schip is in 1865 verhoogd. Van 1968 tot 1973 heeft een grote restauratie plaatsgevonden. In de toren zijn 2 klokken aanwezig. De grote klok wordt geluid bij begrafenissen en de kleine klok bij kerkdiensten. De kerk was uitwendig geheel gepleisterd, deze is tijdens de restauratie van 1968 - 1973 verwijderd. In het koor bevindt zich goed 17e eeuws meubilair: lambrizering met acanthusbladwerk omgeven togen en een kansel met fraai gesneden klankbord. De kerk bezit vier koperen lichtkronen in 17e eeuwse stijl, twee van deze kronen zijn in 1902 geschonken door de toenmalige predikant en zijn echtgenote. Voorwaarde was dat deze kronen altijd in de kerk aanwezig bleven. Op een van deze kronen is een schildje bevestigd met de naam van de predikantsvrouw en het jaartal. Het schildje op de andere kroon is reeds jaren zoek.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met vroeg 14e eeuws schip zonder steunberen, eenvoudige, bakstenen toren uit vermoedelijk dezelfde periode met ter hoogte van de kerk een overkraging op boogfries en slanke naaldspits en een diep, van steunberen voorzien met driezijdige sluiting. Het in 1865 verhoogde schip heeft een 19 eeuws koofplafond. De kerk is uitwendig geheel gepleisterd. In het koor goed 17e eeuws meubilair: betimmering en banken met kwabornament binnen de door acanthusbladwerk omgeven togen, goed gesneden preekstoel en eenvoudige, overschuifde herenbanken tegen de rechte zijden van het koor. De kerk bezit voorts twee koperen lichtkroontjes in 17e eeuwse stijl. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld.

Orgel

De kerk beschikt sinds 1897 over een orgel. De naam van de orgelbouwer is tot op heden niet bekend. Over het algemeen gaat men er vanuit dat dit instrument door orgelmaker Smit uit Utrecht is gebouwd, dit is echter niet met zekerheid te zeggen. Het orgel werd opgeleverd met een mechanische tractuur en een aangehangen pedaal van 12 tonen.

De dispositie in 1897: Prestant 8 vt, Holpijp 8 vt. (bas / discant) Viola 8 vt. Fluit 4 vt. Octaaf 4 vt. Octaaf 2 vt. Quint 2 2/3 vt.

In 1959 werd het orgel uitgebreid door de Firma M.K. Koppejan uit Ederveen. Koppejan realiseerde een volledig pedaal, met een Subbas 16 vt. Verder breidde hij het orgel uit met o.a. een Gamba 8 vt en een Sesquialter II sterk. Ook plaatste hij een ander front, wat momenteel nog steeds aanwezig is.

Tijdens de restauratie van de kerk in 1968 - 1973 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. In 1974 werd het orgel door de Firma B. Koch & Zoon uit Apeldoorn gerestaureerd en uitgebreid. Het orgel kreeg de huidige dispositie, zoals hieronder vermeld:

  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk discant - Mixtuur 1 1/3' 3 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Salicionaal 8' - Celeste 8' - Holpijp 8' - Fluit 4' - Nasard 2 2/3' - Nachthoorn 2' - Quint 1 1/3'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaafbas 8'.
  • Koppelingen (treden): Pedaal - hoofdwerk / Pedaal - bovenwerk / Hoofdwerk - bovenwerk.

Tremulant gehele werk (2007)

Het orgel bezit een mechanische tractuur, met uitzondering van het pedaal. Dat is pneumatisch. Behalve het pneumatische pedaal zijn ook het groot octaaf van de Prestant 8 vt, de vier laagste tonen van de Octaaf 4 vt. en de tremulant pneumatisch.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur