Handelingen

Oldetrijne, Kerkhofslaan 4 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Oldelamer - Oldetrijne
Provincie: Friesland
Gemeente: Weststellingwerf
Plaats: Oldetrijne
Adres: Kerkhofslaan 4
Postcode: 8479HH
Jaar ingebruikname: 1869
Architect:
Huidige bestemming: Dorpscentrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Plaatselijk Belang heeft in 1979 de Dorpskerk overgenomen. De kerk fungeert nu als dorpscentrum, en er worden ook nog kerkdiensten gehouden.

Orgel

Er is geen orgel aanwezig.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 13 februari 2017

De protestantse gemeente Oldelamer-Oldetrijne heeft de kerk in Oldetrijne zondagochtend voor het laatst gebruikt. Het aantal gemeenteleden in het Friese Oldetrijne (gemeente Weststellingwerf) was zo klein geworden dat besloten is om alle kerkdiensten voortaan in de kerk van Oldelamer te houden. Hoewel dat jammer gevonden wordt, is er voldoende begrip voor het besluit, dat na uitgebreid overleg met de betrokkenen genomen is.

Grieke Land, voorzitter van de kerkenraad, luidde zondag voor het laatst de torenklok om een dienst aan te kondigen. Voorganger was kerkelijk werker Roelie Stevens-Schipper, organist was Hidde de Koe. Dorpshistoricus Jan Boonstra uit Sonnega belichtte de geschiedenis van de hervormde kerk nog even.

De kerk in Oldetrijne werd in 1870 gebouwd ter vervanging van een gebouw uit 1794. Dit stond bij het kerkhof aan de Kerkhofslaan. In 1978 werd de driezijdig gesloten zaalkerk met geveltoren aangekocht van de kerkvoogdij door plaatselijk belang Sonnega-Oldetrijne. Sinds 1979 was het kerkgebouw dan ook met name in gebruik als dorpscentrum van Sonnega en Oldetrijne. Die functie blijft het houden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur