Handelingen

Marknesse, G. Lokkenstraat 32 - Maria Sterre der Zee

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Sterre der Zee
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Marknesse
Adres: G. Lokkenstraat 32
Postcode: 8316AE
Inventarisatienummer: 01425
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: Vosman, A.J.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Op 27 augustus 1944 werd in Marknesse de eerste noodkerk gebouwd. In 1948 werd een begin gemaakt met de bouw van het dorp Marknesse. Hierdoor werd de noodkerk al gauw te klein. Er was een flink bedrag nodig om een kerkgebouw te kunnen neerzetten. In 1953 kwam er een gunstige financieringsregeling tot stand. De helft van de bouwkosten was voor de overheid, de andere helft voor de kerkgemeenschap. Rond 1954 ontwierp architect A.J.M. Vosman uit Deventer de nieuwe kerk.

De eerste steen werd gelegd op 12 juni 1956 door mgr. P.A. Nierman. Op 30 april 1957 was de plechtige consecratie van de kerk

Gebouw

Het kerkgebouw heeft een zadeldak en de tegelijkertijd gebouwde pastorie een schilddak. De vensters in het kerkgebouw zijn grotendeels rondboogvormig en voorzien van onderdorpels met afzaat en in stalen stijlen en regels gevat, glas-in-lood. Het symmetrische vooraanzicht van de kerk wordt gedomineerd door de toren, waarvan het zadeldak dwars op de kap van het schip staat. De entree is rondboogvormig en met een dubbele paneeldeur met een sluitsteen in de betonnen omlijsting. Het onderste deel van de toren heeft een steunbeer aan weerszijden. In het midden van de gevel staat een gebeeldhouwd reliëf van een Madonna met kind.

Toren

De luidklok is gegoten door Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel. De klok heeft de toonhoogte A. Zij weegt 493 kilo en de klepel weegt 20 kilo. De klok is ontworpen door T. Hogen en zoon uit Amsterdam. Het opschrift op deze klok luidt: ‘Maria Vocor Ubi Pridem Sonibus Maris Nunc Vox Mea Laudat Dominum’. Dit betekent: ‘Maria heet ik, waar eerst de klanken der zee de lof des Heren verkondigen, doet dat nu mijn stem’. Het beeld van Maria aan de voorzijde van de kerk is vervaardigd uit tufsteen. Het ontwerp hiervan komt van P.C. van Dungen uit Oostrum.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Valckx & Van Kouteren in 1956.

  • (Bron www.ireaneusparochie.nl/marknesse)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur